Продукти, що містять залізо
Повноцінне і збалансоване за основними інгредієнтами харчування допомагає задовольнити фізіологічну потребу організму дитини в мікроелементах. Розглянемо список продуктів, що містять залізо.
Усі продукти, збагачені залізом, поділяються на два види: ті, що містять гемове залізо (у складі м'яса, печінки) і ті, що містять негемове залізо (у складі продуктів рослинного походження).
У яких продуктах тваринного походження міститься найбільше заліза?
Харчові продукти з великим вмістом заліза тваринного походження – це яловича печінка, язик, м'ясо кролика та конина. Трохи менше вміст заліза в яловичині, ще менше в м'ясі курки. З риби найбільше заліза містить скумбрія. Зверніть увагу на список залізовмісних продуктів для вагітних і дітей.
Вміст заліза у 100 г продукту
Продукти |
100 гр |
---|---|
Печінка яловича |
6,9 |
Язик яловичий |
4,1 |
М'ясо кролика |
3,3 |
Конина |
3,1 |
Яловичина |
2,7 |
Скумбрія |
1,7 |
Мясо курки |
1,6 |
Мясо індика |
1,4 |
Сазан |
0,6 |
Судак |
0,5 |
Хек/тріска |
0,5 |
Перша проба м’яса
Звісно, не всі вищезазначені харчові продукти підійдуть для раціону малюка, але вибір все-таки є.
Залізо в продуктах рослинного походження
Багаті на залізо рослинні продукти – це гречка, соя, вівсяна крупа, кукурудзяна крупа, хліб. Багато заліза міститься і в шпинаті. Які ще продукти містять залізо? Рекордсменами за вмістом заліза є морська капуста, горіхи, горох, проте ці продукти навряд чи підійдуть для харчування малюка раннього віку. Нижче ви можете побачити фрукти й овочі, які містять багато заліза.
Вміст заліза, мг у 100 г продукту
Продукти |
100 гр |
---|---|
Морська капуста |
16 |
Соя зерно |
11,8 |
Горох зерно |
9,7 |
Горіхи |
2,3−5 |
Шпинат |
6,8 |
Гречка ядрица |
6,7 |
Хліб формовий |
3,9 |
Геркулес |
3,6 |
Чорнослив |
3 |
Пшоно крупа |
2,7 |
Кукурудза крупа |
2,7 |
Груша свіжа |
2,3 |
Яблуко свіже |
2,2 |
Петрушка зелень |
1,9 |
Кріп |
1,6 |
Буряк |
1,4 |
Обліпиха |
1,4 |
Капуста цвітна |
1,4 |
Шипшина свіжа |
1,3 |
Смородина чорна |
1,3 |
Малина |
1,2 |
Суниця |
1,2 |
Гранат |
1,2 |
А як же молочні продукти?
У грудному молоці заліза небагато, але воно має найвищу біодоступність серед усіх відомих харчових продуктів – 50% (біодоступність – це та частка заліза, що засвоєна організмом і використана за призначенням, від загальної кількості заліза, яке надійшло з молоком або їжею в організм дитини). Імовірно, така висока біодоступність обумовлена наявністю білків – переносників заліза, наявних лише в грудному молоці.
Важливо!
Вміст заліза в коров'ячому молоці значно нижчий, ніж у грудному, а його біодоступність становить не більш ніж 10%.
На думку експертів в галузі дитячого харчування, використання коров'ячого молока та кефіру (так званих неадаптованих молочних продуктів) в харчуванні дітей раннього віку призводить до виникнення кровотеч в стінці кишечника – мікродіапедезних кровотеч. Вони можуть призвести до дефіциту заліза або посилити вже наявні передумови для розвитку анемії.
Продукти, що містять залізо, для прикорму дитини
У раціон харчування дитини раннього віку щодня слід вводити м'ясні продукти як джерела добре засвоюваного гемового заліза. Для поліпшення всмоктування негемового заліза з харчових продуктів рослинного походження потрібно дотримуватися певних правил обробки, а також особливу увагу приділяти комбінації різних продуктів у складі страв з щоденного раціону.
При домашньому приготуванні їжі часто важко дотриматися всіх умов, щоб забезпечити оптимальне засвоєння заліза. Тому на даний час фахівці в галузі дитячого харчування рекомендують в раціоні дітей раннього віку використовувати продукти прикорму промислового виробництва, збагачені мікроелементами.
Вміст заліза в дитячих кашах
Каша – один із перших продуктів прикорму, що вводиться в раціон малюка. Саме каша стає одним з основних продуктів, у яких багато заліза і які підходять для харчування дитини.
Важливо!
При приготуванні каші з крупи в домашніх умовах не можна запобігти кулінарних втрат заліза в процесі приготування, немає додаткових факторів, що поліпшують всмоктування негемового заліза з круп, крупи не підготовлені за спеціальною технологією для приготування каш для дитячого харчування раннього віку.
Дитячі каші промислового виробництва додатково збагачуються мікроелементами, зокрема залізом. Вміст заліза в таких кашах визначено з урахуванням фізіологічних потреб дитини в даному віці.
У ваших силах і можливостях запобігти розвитку дефіциту заліза у вашої дитини і забезпечити їй повноцінний розвиток. Домогтися цього можна, тільки склавши правильний і збалансований раціон з урахуванням продуктів, що містять залізо!
Інші статті:
Рекомендовані статті