Антиоксиданти

Антиоксиданти

6-12 місяців
Стаття
лист. 6, 2024
3хв

Антиоксиданти — дуже важливі для здоров'я людини речовини: вони зменшують дію вільних радикалів, які можуть пошкодити клітини організму, й тим самим знижують ризик розвитку різних захворювань.

До основних антиоксидантів належать: вітаміни Е, С, А, РР і В2; мінерали: цинк, мідь, залізо, кальцій, селен; амінокислоти: гліцин, цистин, глутамінова кислота та поліненасичені жирні кислоти.

Де містяться антиоксиданти? Які продукти та в якому вигляді треба вживати, щоб підтримувати їх необхідний рівень? На ці та інші питання відповімо в нашій статті.

Овочі-антиоксиданти

Найбільша кількість натуральних антиоксидантів містять сирі яскраво забарвлені овочі:

  • морква;
  • буряк;
  • болгарський перець;
  • шпинат;
  • капуста броколі;
  • капуста брюссельська;
  • капуста білокачанна;
  • квасоля;
  • артишоки;
  • боби;
  • цибуля;
  • баклажани.

Продукти багаті каротином

У різних харчових продуктах міститься велика кількість необхідних для організму вітамінів.

Каротин (попередник вітаміну А) позитивно впливає на роботу органів зору, на загальний стан шкіри та волосся. Для кращого засвоєння й посиленого позитивного впливу цієї речовини в раціоні повинні обов'язково мають бути жири.

Максимальна кількість каротину міститься в:

  • моркві — 10 000 мкг/100 г;
  • бататі, китайському гарбузі, куразі — 4000-5000 мкг/100 г;
  • круглому гарбузі — 500-1000 мкг/100 г;
  • динях, абрикосах — 1000-2000 мкг/100 г.

Вітамін C: у чому міститься

Вітамін С є сильним антиоксидантом і дуже корисний для всіх систем і органів: підвищує імунітет, допомагає під час застуди, знижує рівень холестерину, прискорює регенерацію шкіри. Його недостатня кількість в організмі характеризується тривалим загоєнням ран, сухістю, огрубінням шкіри й частими кровотечами з носа.

Багато вітаміну С містять:

  • ківі — 180 мг/100 г;
  • брюссельська капуста — 100 мг/100 г;
  • капуста броколі — 89 мг/100 г;
  • кольорова капуста — 70 мг/100 г;
  • апельсини — 60 мг/100 г;
  • білокачанна капуста — 45 мг/100 г.

Користь вітаміну E

Вітамін Е ефективно виводить токсини з організму, покращує кровообіг, позитивно впливає на роботу серцево-судинної системи, нормалізує рівень гормонів. Його нестача може спровокувати слабкість м'язів, дисбаланс у гормональній системі й ослаблення імунітету.

Лідером за вмістом вітаміну Е є різноманітна зелень:

  • петрушка — 5.5 мг/100 г;
  • шпинат — 2.5 мг/100 г;
  • кінза — 2.5 мг/100 г;
  • кріп — 1.7 мг/100 г;
  • щавель — 2 мг/100 г.

Також джерелами вітамінів-антиоксидантів А, Е та інших корисних речовин є продукти тваринного походження, такі як молоко, вершкове масло, сметана, сир, сир, яєчний жовток, печінка, ікра, риб'ячий жир. Рослинні олії (соняшникова, оливкова та інші), крім великої кількості вітамінів, містять поліненасичені жирні кислоти.

Список фруктів і ягід, що містять антиоксиданти:

  • журавлина;
  • чорниця;
  • сливи;
  • ожина;
  • суниці;
  • малина;
  • апельсини;
  • вишні;
  • яблука;
  • червоний виноград;
  • родзинки;
  • чорнослив;
  • чорна та червона смородина;
  • цитрусові;
  • диня.

Горіхи-антиоксиданти:

  • волоський;
  • кедровий;
  • мигдаль;
  • пекан;
  • фундук;
  • фісташки.
  • Спеції-антиоксиданти:
  • куркума;
  • гвоздика;
  • сушена петрушка;
  • мелена кориця;
  • лист материнки (орегано).
  • Інші продукти-антиоксиданти:
  • зелений чай;
  • соя;
  • лляне насіння;
  • шипшина;
  • зеленолисті овочі;
  • обліпиха;
  • горобина;
  • паростки пшениці;
  • екстракт радіоли рожевої;
  • екстракт елеутерококу;
  • настоянка женьшеню;
  • настоянка лимонника;
  • настоянка заманихи.

Найбільша кількість антиоксидантних речовин міститься саме в шкірці й у кісточках плодів. Тому особливо рекомендується включати в раціон неочищені яблука, сливи та виноград.

Варто відзначити, що у свіжих овочах і фруктах дуже багато харчових волокон (клітковини), які позитивно впливають на роботу кишківника й травну систему в цілому.

Важливо!

Пам'ятайте, що важливо не тільки вибрати корисні продукти, але й правильно їх приготувати. Тривале зберігання і теплова обробка (варіння, тушкування, запікання) фруктів і овочів значно знижують в них кількість природних антиоксидантів.

Коли для свіжих овочів і фруктів не сезон, рекомендується вживати вітамінно-мінеральні комплекси. Пам'ятайте, що призначати такі препарати повинен фахівець! Крім того, потрібно зберігати вітаміни в місцях, недоступних для дітей, як і інші ліки.

Кілька простих порад для того, щоб в організм щодня надходили антиоксиданти:

  1. Вживайте овочеві салати та фрукти не менше 3-х разів на день.

     

  2. Намагайтеся їсти овочі та фрукти саме сирими, адже теплова обробка знижує кількість корисних речовин в цілому й антиоксидантів зокрема.

     

  3. Використовуйте рослинні олії для заправки салатів: це допоможе вітамінам краще засвоюватися в організмі.

     

  4. Додавайте до страв свіжу зелень (кріп, петрушку, кінзу).

     

  5. Морква, свіжі огірки, помідори, ягоди та фрукти — відмінний варіант перекусу. Це також допоможе провести профілактику карієсу, зміцнити ясна й поліпшити роботу шлунково-кишкового тракту.

 

Порада

Різноманітне та збалансоване харчування відіграє дуже важливу роль для підтримки здоров'я людини, особливо для малечі в період активного росту й розвитку. Намагайтеся включати у свій і дитячий раціон різні групи продуктів.

Рекомендовані статті

View details Потреба в залізі у дітей. Комплекс вітамінів і заліза Iron+
Стаття
Потреба в залізі у дітей. Комплекс вітамінів і заліза Iron+

Потреба в залізі у дітей. Комплекс вітамінів і заліза Iron+

Залізо – один з найбільш важливих мікроелементів для організму людини. Воно входить в склад різних тканинних білків, ферментів, які забезпечують обмін речовин в клітинах.

3хв на прочитання

View details Шоколад для дітей: корисно чи шкідливо?
Стаття
Шоколад для дітей: корисно чи шкідливо?

Шоколад для дітей: корисно чи шкідливо?

Шоколад в перекладі з латинської мови означає «їжа богів». Таку назву він носить заслужено, адже відрізняється безліччю корисних властивостей. Але чи можна давати шоколад дітям? І з якого віку?

3хв на прочитання

View details Горіхи
Стаття
Горіхи

Горіхи

Що варто знати про горіхи та коли їх можна давати малюку?

4хв на прочитання

View details Чому коров'яче молоко НЕ для малюків?
Стаття
Чому коров'яче молоко не підходить для харчування малюків?

Чому коров'яче молоко НЕ для малюків?

Коров'яче молоко відрізняється від грудного надмірно високим вмістом білка, натрію, кальцію і при цьому містить недостатню кількість незамінних поліненасичених жирних кислот

3хв на прочитання

View details Субпродукти – дуже важливі продукти
Стаття
Субпродукти – дуже важливі продукти

Субпродукти – дуже важливі продукти

Що таке субпродукти? До них відносяться серце, печінка, нирки, мозок, язик, легені. Одразу зазначимо: дітям раннього віку не дають легені, нирки і мозок.

2хв на прочитання

View details Ягоди в харчуванні малюка
Стаття
Ягоди в харчуванні малюка

Ягоди в харчуванні малюка

Першими в раціон малюка вводять овочеві пюре і каші, далі – фруктові пюре. Через місяць після знайомства з фруктами можна запропонувати малюку ягідне пюре. 

3хв на прочитання

View details Чи потрібен дитині холестерин?
Стаття
Чи потрібен дитині холестерин?

Чи потрібен дитині холестерин?

Холестерин відіграє важливу роль в багатьох фізіологічних процесах в дитячому організмі.

3хв на прочитання

View details Йогурти в раціоні малюка
Стаття
Йогурти в раціоні малюка

Йогурти в раціоні малюка

Завдяки кисломолочним бактеріям йогурт легко перетравлюється і засвоюється. Цей продукт покращує роботу кишечника і зміцнює імунітет. Коли вводити йогурти в харчування малюка?

3хв на прочитання

View details Трав’яні чаї в харчуванні дитини
Стаття
Трав’яні чаї в харчуванні дитини

Трав’яні чаї в харчуванні дитини

Трав’яні чаї в харчуванні дитини

2хв на прочитання

View details Продукти, що містять залізо
Стаття
Продукти, що містять залізо

Продукти, що містять залізо

Повноцінне і збалансоване за основними інгредієнтами харчування допомагає задовольнити фізіологічну потребу організму дитини в мікроелементах. Розглянемо список продуктів, що містять залізо.

4хв на прочитання

View details Правильне харчування - основа майбутнього здоров’я
Стаття
Правильне харчування - основа майбутнього здоров’я

Правильне харчування - основа майбутнього здоров’я

Протягом перших 1000 днів життя оптимальне харчування визначає теперішній і майбутній розвиток вашої дитини.

3хв на прочитання

View details Пийте на здоров'я коров'яче молоко?
Стаття
Пийте на здоров'я коров'яче молоко?

Пийте на здоров'я коров'яче молоко?

Зараз багато говориться про шкоду коров'ячого молока для немовляти, але ж саме на ньому виросли наші бабусі і мами.

3хв на прочитання

View details Селен для малюка
Стаття
Селен для малюка

Селен для малюка

Селен – есенціальний елемент, тобто життєво необхідний. Він відіграє ключову роль в роботі антиоксидантної системи захисту організму.

2хв на прочитання

View details Морепродукти і малюк: сумісні чи ні?
Стаття
Морепродукти і малюк: сумісні чи ні?

Морепродукти і малюк: сумісні чи ні?

Морепродукти – це жителі моря, які не відносяться до риб, тобто: морська капуста, кальмари, омари, лангусти, криль, морські гребінці, устриці і т.д

3хв на прочитання

View details Желе і холодець в раціоні дитини
Стаття
Желе і холодець в раціоні дитини

Желе і холодець в раціоні дитини

Желе — це студениста маса, яку отримують з бульону чи солодких напоїв шляхом додавання в них желюючих речовин, частіше за все – желатин. Чи потрібно давати дитині желе і холодець?

2хв на прочитання

View details Докозагексаєнова кислота (DHA) для дітей: у чому користь?
Стаття
Докозагексаєнова кислота (DHA) для дітей: у чому користь?

Докозагексаєнова кислота (DHA) для дітей: у чому користь?

Кожній мамі важливо, щоб її дитина була здоровою, активною, училася чомусь новому й інтелектуально розвивалася.

3хв на прочитання

View details Яйця: скільки, коли, які?
Стаття
Яйця: скільки, коли, які?

Яйця: скільки, коли, які?

Після року ми вводимо в раціон малюка яєчний білок. Таким чином малюк може з’їсти ціле яйце в один з прийомів їжі. Саме на цьому етапі виникає багато питань.

2хв на прочитання

View details З якого віку дитині можна давати кефір
Стаття
З якого віку дитині можна давати кефір

З якого віку дитині можна давати кефір

Дозволяється давати дитині кефір не раніше, ніж з 8 місяців, але цей вік відноситься тільки до кефіру, який призначений спеціально для дитячого харчування

2хв на прочитання

View details Арахідонова кислота (ARA): у чому користь для дітей?
Стаття
Арахідонова кислота (ARA): у чому користь для дітей?

Арахідонова кислота (ARA): у чому користь для дітей?

У перші роки життя організм дитини активно росте та розвивається.

3хв на прочитання

Приєднуйтеся до Клубу

  Приєднуйтеся до Клубу

Ми знаємо, що бути мамою - це не тільки безмежне щастя, а ще й велика відповідальність. Ми допоможемо вам!

Логотип поштової розсилки

Поштова розсилка

Учасники клубу отримують на пошту інформацію про розвиток дитини на всіх етапах.

Логотип безкоштовного тестування

Безкоштовне тестування

Учасники клубу можуть безкоштовно спробувати харчування від Nestle®.

Логотип поради та статті

Поради та статті

Поради від експертів для покращення фізичного стану.