Арахідонова кислота (ARA): у чому користь для дітей?
У перші роки життя організм дитини активно росте та розвивається.
І щоб цей процес проходив добре й без ускладнень, йому потрібен відповідний будівельний матеріал у вигляді корисних вітамінів, мікроелементів і кислот. Тому вкрай важливо, щоб раціон малюка був збалансованим і містив продукти з цими корисними речовинами. Разом з їжею в дитячий організм мають надходити не тільки незамінні жирні кислоти, але і їхні похідні – докозагексаєнова (DНА) та арахідонова (ARA) кислоти.
Що таке арахідонова кислота, чим вона корисна та в яких продуктах міститься – зараз з’ясуємо.
Арахідонова кислота (ARA): що це таке
В останні роки найактивніші та найцікавіші дослідження в галузі лактації й розвитку новонароджених присвячені вивченню жирів. Ученим вдалося довести прямий взаємозв'язок цих речовин з нормальним розвитком мозку та органів зору дітей. Встановлено, що малюки, які отримують достатню кількість Омега-3 і Омега-6 жирних кислот, активніші, ментально здоровіші та відрізняються гостротою зору.
Арахідонова кислота – поліненасичена жирна кислота із сімейства Омега-6. Її роль у нормальному функціонуванні організму складно переоцінити. ARA дуже важлива у процесі формування й розвитку всіх органів і систем новонародженого. Перебуваючи в утробі, малюк отримує цю речовину через плаценту з організму матері. Пізніше він синтезує арахідонову кислоту самостійно, але для нормального розвитку цього недостатньо. Додатковим джерелом кислоти є материнське молоко.
Перша проба м’яса
Користь арахідонової кислоти в тому, що з неї виробляються простагландини і лейкотриєни – речовини, які відіграють важливу роль у фізіології.
У нашому організмі ARA відповідає за:
- Зростання та відновлення м'язових тканин. Вона вважається природним анаболіком і допомагає швидко відновити пошкоджені м'язові волокна.
- Вироблення кислоти й слизу в шлунку.
- Керування запальними процесами. Саме ця кислота передає відповідні сигнали від клітин до мозку.
- Регуляцію кровообігу, скорочення стінок судин.
- Нормальну роботу нирок і шлунково-кишкового тракту, стан шкіри.
Як заповнити нестачу арахідонової кислоти
Арахідонова кислота – замінна або напівзамінна Омега-6 кислота. Це означає, що наш організм не занадто залежить від зовнішніх джерел і здатний самостійно її синтезувати. На відміну від Омега-3 кислот, які ми отримуємо виключно разом з їжею. Водночас власних потужностей для виробництва необхідної кількості ARA нам не вистачає. Забезпечити організм потрібною концентрацією кислоти можна, вживаючи в їжу продукти з високим її вмістом.
Для малюків, які переходять з грудного вигодовування на прикорм, джерелом арахідонової кислоти можуть стати дитячі суміші. Виробники намагаються збагатити склад своїх продуктів цим важливим компонентом, тому знайти відповідну молочну кашу не проблема. Діти старшого віку можуть отримувати потрібну кількість ARA з «дорослої» їжі.
Читайте також: Готуємо самі чи використовуємо дитяче харчування?
Найбільше Омега-6 кислоти міститься у свинячому салі. Але кожній мамі відомо, як складно нагодувати дитину цим продуктом. У трохи меншій концентрації вона присутня в таких продуктах:
- Куряча грудка, м'ясо індички, яловичина
- Яловича печінка
- Яйця (у сирих яйцях арахідонової кислоти більше)
- Рослинні олії (особливо соняшникова та кукурудзяна)
- Горіхи
- Цілозерновий хліб
Читайте також: Що потрібно знати про м'ясо
Окрім того, існує безліч харчових добавок і препаратів на основі цієї жирної кислоти. Однією желатинової капсули на день достатньо, щоб збагатити раціон дитини корисними Омега-3 та Омега-6.
Чим загрожує надлишок ARA
У прагненні максимально забезпечити дитину корисними речовинами не забувайте про золоте правило: усе добре в міру. Надлишок Омега-6 може призвести до проблем зі здоров'ям, виправити які непросто. Дієтологи та педіатри рекомендують стежити за дотриманням балансу Омега-6 та Омега-3 жирних кислот у раціоні (оптимальне співвідношення – 2:1).
Арахідонова кислота у високій концентрації збільшує рівень тригліцеридів та холестерину в крові, а при взаємодії з препаратами, що розріджують кров, посилює їхню дію.
Рекомендовані статті