Основні харчові алергени

Харчові алергени в прикормі

0-6 місяців
Стаття
лист. 6, 2024
8хв

Алергічна реакція у дитини, так само як і у дорослого, виникає, коли організм помилково приймає яку-небудь речовину за шкідливу, інакше кажучи, це захисна реакція на вторгнення, якого насправді не було.

У дитячої алергії безліч характерних симптомів, найбільш часті з них – екзема, висип (плями, що злущуються, мокнуть або сухі, а також себорейна кірка на голові немовляти), проблеми з травленням (метеоризм, кольки, розріджений стілець або закрепи) і труднощі з диханням (астматичний бронхіт, бронхіальна астма). У групу ризику по розвитку алергії входять немовлята, у яких хто-небудь з батьків або брат/сестра страждають алергічною реакцією на який-небудь продукт. Якщо харчова алергія відзначалася у одного з батьків, то ризик її розвитку у дитини досягає 20-40%, якщо в обох, то ймовірність у дитини зростає до 60-80%, причому успадковується не те або інше захворювання, а сама схильність до нього.

Імунна система дитини починає формуватися в утробі матері і потім, протягом першого року життя, «дозріває», стикаючись з різними чужорідними чинниками довкілля, навчаючись розпізнавати їх і захищатися. Протягом 15-16 років відбуваються постійні зміни, які можна розглядати як розвиток і становлення «дорослого» імунітету. Але перший рік життя – найскладніший і найвідповідальніший.

Для малюка їжа – головне і основне джерело чужорідних білків, потенційних алергенів. Особливо небезпечно для немовляти раннє введення в раціон звичайних дитячих молочних продуктів з цільним білком коров'ячого молока, а тим більше незбираного молока, так як дитяча алергія у новонародженого на білок коров'ячого молока, розвиваючись дуже швидко, може викликати гострі і навіть загрозливі для життя дитини реакції.

Для формування імунітету дитини також дуже важлива своєчасна поява в кишечнику певних корисних бактерій. Це насамперед біфідобактерії і трохи пізніше лактобактерії. Встановлення нормальної мікрофлори допомагає клітинам слизової оболонки кишечнику правильно обробляти і засвоювати їжу, а також ефективніше запобігати розвитку алергічної реакції на чужорідні білки.

З молоком матері дитина «пасивно» отримує імуноглобуліни та інші чинники захисту, що дозволяють уникати інфекції та раннього розвитку харчової алергії у новонародженого немовляти навіть за наявності сімейної схильності. Грудне молоко містить невелику кількість білків з їжі, з'їденої матір'ю, що готує дитину до безболісної зустрічі з цими продуктами в майбутньому.

Профілактика харчової алергії

Як відомо, хворобу краще попередити, ніж потім її лікувати. Помилки в харчуванні малюків, схильних до алергії, часто починаються відразу ж після народження дитини. Зазвичай після пологів молока у мами зовсім небагато, але воно має особливий склад, «придуманий» природою для годування щойно народженої людини. Це «початкове», дуже поживне молоко називається молозивом і поступово замінюється грудним молоком. Удавана «нестача» молока-молозива в перші 3-4 дні життя дитини – нормальне явище, догодовувати малюка якими-небудь спеціальними дитячими молочними продуктами не потрібно. Відразу після народження діти часто бувають неспокійні і додаткове штучне харчування заспокоює їх, створює помилковий ефект благополуччя. Таке бажання «нагодувати і заспокоїти» дитину суперечить законам природи і може виявитися ведмежою послугою, якщо у малюка є схильність до алергії. Годувати таких немовлят дитячими сумішами на основі білка коров'ячого молока відразу після народження – значить в кілька разів збільшити ризик розвитку харчової алергії.

Тому перше правило: не догодовуй дитину зі схильністю до алергії звичайними дитячими молочними продуктами, а при необхідності використовуй тільки спеціальні гіпоалергенні дитячі молочні продукти з доведеним профілактичним ефектом.

Термін «гіпоалергенний» означає, що дитяча суміш сприяє профілактиці харчової алергії у дитини. При створенні таких дитячих молочних продуктів виробники дитячого харчування за допомогою спеціальної обробки (гідролізу) розщеплюють білок, що знаходиться в дитячій суміші. Всі гіпоалергенні дитячі молочні продукти ділять на помірно гідролізовані і високогідролізовані залежно від того, наскільки сильно в них розщеплений білок. Дитячу суміш високогідролізовану умовно можна називати безалергенною, оскільки вона не містить або майже не містить білків, здатних викликати або підтримувати дитячу алергію, і використовується в основному для лікування алергічної реакції, що вже розвилася. Такі дитячі молочні продукти не слід використовувати самостійно, без лікарського контролю. Якщо харчова алергія вже розвинулася, то в першу чергу необхідно звернутися до лікаря, який підбере лікування і допоможе визначитися з харчуванням.

У помірно гідролізованих дитячих молочних продуктах білок коров'ячого молока розщеплюють на частини «середнього» розміру, які в меншій мірі, ніж цілісний білок молока, здатні викликати алергічну реакцію. Крім того, саме частково розщеплений білок впливає на імунні клітини кишечнику дитини, викликаючи вироблення імунітету і пригнічуючи алергічні реакції. Цей процес називається формуванням толерантності (переносимості) до білка коров'ячого молока, тобто нормальної переносимості без розвитку алергії. Дитяча суміш з частково розщепленим білком має позначення HA (HA розшифровується як HypoAllergenic, тобто Гіпоалергенний). Таким чином, гіпоалергенні дитячі молочні продукти мають подвійний ефект на імунну систему: запобігають розвитку дитячої алергії на дитячі суміші і сприяють поступовому звиканню до білка молока.

Друге правило: по можливості годуй малюка грудьми якомога довше, хоча б до шестимісячного віку. Буде краще, якщо мама, яка годує, обмежить споживання курячих яєць, молока і молочних продуктів, риби і морепродуктів, курячого м'яса, гороху, квасолі, бобів, пшона. Не слід виключати зовсім ці продукти, а краще їх їсти не щодня і в помірній кількості. Також слід обмежити вживання продуктів тривалого зберігання, що містять барвники, спеції, консерванти, стабілізатори та харчові добавки.

Найважливіша умова профілактики алергії, яка, на жаль, часто порушується, – не вводити прикорм – каші, овочеве пюре, сир – до чотирьох місяців. У перші півроку годуй малюка тільки грудним молоком, а при його нестачі, якщо дитина схильна до алергії, – спеціальною гіпоалергенною дитячою сумішшю. Після шостого місяця раціон малюка поступово розширюється, проте аж до року дітям зі схильністю до алергії не можна давати цільне молоко (як коров'яче, так і козяче), кефір та інші молочні продукти; до півтора і навіть до двох років краще виключити яйця, рибу, морепродукти; до трьох років – горіхи, арахіс, мед. Таке «відстрочене» введення продуктів, які з більшою ймовірністю слід віднести до харчових алергенів, допомагає знизити ймовірність розвитку дитячої алергії.

Введення прикорму дітям з харчовою алергією

Прикорм грудним дітям групи ризику вводиться в більш пізні терміни, ніж їх здоровим одноліткам – з 5-6 місяців життя.

При харчуванні дитини до року педіатри рекомендують починати прикорм з однокомпонентних пюре або каш, щоб мати можливість відстежити реакцію організму малюка.

Якщо у дитини часто розріджений або нестійкий стілець і вона погано додає у вазі, в якості першого прикорму давай їй каші. Дітям з надмірною масою тіла і закрепами першим дають овочеве пюре.

Дітям з харчовою алергією на першому році достатньо 1 виду каш, 1 виду м'яса, 1-2 видів овочів і фруктів.

Яловичина має антигенну спорідненість з білками коров'ячого молока і може також викликати алергію. Краще давати м'ясо поросяти або індички. Серед м'ясних пюре вибирай ті, що не містять бульйон, прянощі, сіль.

Незбиране коров'яче молоко вводь після 1 року життя, цільні яйця – після 2 років, рибу і горіхи – після 3 років.

Вводь новий продукт, тільки коли малюк здоровий, починаючи з ½ ч. ложки і поступово збільшуючи його обсяг. У разі поганої переносимості тимчасово виключи продукт і спробуй дати його знову через кілька днів.

Кожен новий продукт давай 5-7 днів поспіль перед тим, як вводити інший, щоб відстежити реакцію організму малюка.

Поповнюй дитячий раціон тільки однокомпонентними продуктами – реакцію на той чи інший інгредієнт складно відстежити при вживанні багатокомпонентних продуктів.

Прикорм давай з ложечки в ранкові та денні години, щоб протягом дня відстежити реакцію на продукт.

Продукти низького ступеня алергенності: цвітна капуста, зелене яблуко, слива, груша, рисова каша, кролик, індичка.

Найпоширеніші харчові алергени: коров'яче молоко, яйця, риба, горіхи, соя, пшениця, цитрусові, мед, шоколад, полуниця, помідори.

Якщо у твоєї дитини алергія на коров'яче молоко, виключи з раціону молоко і молочні продукти (йогурти, вершки та ін.). Лікар порекомендує, чим можна замінити їх. Щоб уникнути нестачі в поживних речовинах, лікар порадить пити воду, збагачену кальцієм, або збільшити щоденне споживання фруктів і овочів, а також порекомендує гіпоалергенну дитячу суміш. Як правило, з часом дитяча алергія цього типу проходить.

Глютен

Глютен – це рослинний білок, що міститься в деяких зернових (жито, пшениця, ячмінь, овес) і в продуктах, приготовлених з них (макаронні вироби, печиво, хліб). Алергія на глютен зустрічається приблизно в одного з 2000 дітей. Серед її симптомів – пронос, що супроводжується маленькою надбавкою у вазі і здуттям живота. Помітивши ці симптоми, звернися до лікаря. Якщо у малюка алергія на глютен, виключи з його раціону продукти, що містять глютен, і годуй малюка безглютеновими кашами: гречаною, рисовою, кукурудзяною.

Курячі яйця

У яйцях алергени в основному містяться в білку, але не тільки. Лікарі рекомендують не давати дитині яєчні білки в перший рік життя. Необхідно бути уважним до складу продуктів: яйця, як коров'яче молоко і арахіс, використовуються в приготуванні найрізноманітнішої їжі, а також окремих вакцин (від свинки, грипу та ін.). Симптоми алергії на яйця можуть носити дихальний (астма) або шкірний (екзема або висип) характер. Щоб не залишити дитину без тваринних білків, заміни яйця м'ясом, жирною рибою або кашами.

Чи перерости дитина харчову алергію?

Дитяча харчова алергія найбільш поширена у дітей до 2 років. У більшості з них небажані реакції на харчові алергени зменшуються у міру зміцнення імунітету і проведеного лікування. Однак алергічна реакція на горіхи, рибу і морепродукти може зберегтися на все життя. Давай дитині цю їжу не раніше зазначених вище термінів.

В асортименті дитячого харчування марки GERBER® представлена велика кількість однокомпонентних фруктових, овочевих і м'ясних пюре, соків і каш, на основі яких ти можеш скласти індивідуальну гіпоалергенну дієту для малюка.

Доктор медичних наук, завідуюча кафедрою харчування дітей і підлітків при Морозовській дитячій міській клінічній лікарні Тетяна Миколаївна Сорвачова: "Ріст атопічних захворювань у всьому світі в останні роки свідчить про необхідність розробки дієвих профілактичних заходів, починаючи з раннього віку дитини. В якості основних напрямків профілактики в даний час розглядаються:

  • тривале природне вигодовування (не менше 6 місяців) за умови дотримання гіпоалергенної дієти матір'ю або при необхідності застосування гіпоалергенних дитячих молочних продуктів;
  • адекватні строки призначення прикорму, зокрема трохи більш пізні, ніж для здорових дітей;
  • застосування спеціалізованих гіпоалергенних продуктів прикорму, зокрема монокомпонентних безглютенових і безмолочних каш, монокомпонентних м'ясних, овочевих і фруктових пюре ".

На сторінках нашого сайту Ви також дізнаєтеся, як лікувати нежить дитині та іншу корисну інформацію щодо здоров'я і харчування Вашого малюка.

*Мед відіграє важливу роль у розвитку смакових відчуттів, особливо на ранніх етапах життя, оскільки знайомить дітей з різноманіттям смаків і допомагає формувати їх смакові вподобання.

Однак мед може містити бактерії, що викликають дитячий ботулізм. Тому мед не слід вводити в раціон до 12 місяців, якщо спори Clostridium botulinum не були інактивовані шляхом належної обробки під високим тиском та високою температурою, як це робиться в промисловості.

Кожен раз, коли мед використовується в наших продуктах, він проходить зовнішню термічну обробку, що гарантує безпеку нашої продукції для споживання.

Рекомендовані статті

View details Імунітет у новонароджених
Стаття
Імунітет у новонароджених | Nestlebaby.com.ua

Імунітет у новонароджених

Захисна система людини починає формуватися ще на четвертому тижні розвитку ембріона, коли організм плоду поступово готується до середовища, в якому він буде жити.

3хв на прочитання

View details ТОП-5 способів, як підвищити гемоглобін дитині
Стаття
ТОП-5 способів, як підвищити гемоглобін дитині

ТОП-5 способів, як підвищити гемоглобін дитині

Яким повинен бути гемоглобін у дитини, причини низьких показників і п'ять способів, як підняти гемоглобін у дітей.

3хв на прочитання

View details Купівля і зберігання дитячого харчування
Стаття
Купівля і зберігання дитячого харчування

Купівля і зберігання дитячого харчування

Велика частка відповідальності з безпеки харчування дитини лежить на батьках.

2хв на прочитання

View details Пітниця у новонароджених: як виглядає і чим лікувати?
Стаття
Пітниця у новонароджених: як виглядає і чим лікувати?

Пітниця у новонароджених: як виглядає і чим лікувати?

Шкіра немовляти ніжна та чутлива, вона легко піддається зовнішньому впливу. Надмірне тепло, підвищена вологість призводять до появи пітниці у новонароджених. Це завдає немало страждань малюкові.

4хв на прочитання

View details Харчування годуючої мами
Стаття
Харчування  годуючої мами

Харчування годуючої мами

Більшість поживних речовин, які отримує твій малюк через грудне молоко, надходять до нього із запасів, що містяться в твоєму організмі.

4хв на прочитання

View details Ацетон у дітей: основні симптоми та причини його підвищення
Стаття
Ацетон у детей: основные симптомы и причины его повышения | Nestlebaby.com.ua

Ацетон у дітей: основні симптоми та причини його підвищення

Ацетонемічний стан, за деякими даними, трапляється у кожної п'ятої дитини. Водночас до нього більше схильні хлопчики, ніж дівчатка. Що потрібно знати про ацетон у дітей і як йому запобігти?

3хв на прочитання

View details Закисає око в немовляти: причини та рішення
Стаття
Закисає око в немовляти: причини та рішення

Закисає око в немовляти: причини та рішення

Закисання очей у немовляти – поширена проблема для молодих батьків. Але вона не є нормою і не терпить зневаги.

3хв на прочитання

View details Асфіксія у новонароджених: симптоми і наслідки
Стаття
Асфіксія у новонароджених: симптоми і наслідки

Асфіксія у новонароджених: симптоми і наслідки

Майбутні матусі з нетерпінням чекають на появу малюка. Але іноді ця радісна подія приносить неочікувану тривогу. Причиною може бути асфіксія новонародженого.

3хв на прочитання

View details Блювота в дитини: що робити, щоб допомогти малюкові
Стаття
Блювота в дитини: що робити, щоб допомогти малюкові

Блювота в дитини: що робити, щоб допомогти малюкові

Від чого може виникнути блювота в дитини та як надати першу медичну допомогу до прибуття лікаря.

3хв на прочитання

View details Запобiгання та лiкування алергiї на горiхи
Стаття
Запобiгання та лiкування алергiї на горiхи

Запобiгання та лiкування алергiї на горiхи

Відомо, що близько 1% населення має алергію на горіхи.

2хв на прочитання

View details Раціон дитини в 7 місяців: складаємо меню для малюка
Стаття
Питание ребенка в 7 месяцев: составляем меню для малыша | Nestlebaby.com.ua

Раціон дитини в 7 місяців: складаємо меню для малюка

Яким має бути меню дитини в 7 місяців? Які продукти та в якій кількості можна вводити в раціон у цьому віці? Коли та через які проміжки часу давати їсти малюкові?

7хв на прочитання

View details Здорове харчування: скільки має з'їдати дитина до року?
Стаття
Здорове харчування: скільки має з'їдати дитина до року?

Здорове харчування: скільки має з'їдати дитина до року?

Як тільки довгоочікувана подія сталася, і малюк з'явився на світ, мама стикається з безліччю питань. Одні з найбільш поширених: як правильно годувати та скільки має з'їдати новонароджений?

7хв на прочитання

View details Кількість і якість білка в грудному молоці
Стаття
Кількість і якість білка в грудному молоці

Кількість і якість білка в грудному молоці

Кількість білка в грудному молоці ідеально пристосовується до віку Вашої дитини та потреб на кожному етапі її розвитку.

2хв на прочитання

View details Дієта в період лактації
Стаття
Дієта в період лактації

Дієта в період лактації

Дієта для годуючої мами має багато спільного з дієтою для вагітних. Вам так само слід вживати корисну їжу, багату на вітаміни та мінерали, і уникати жирних, копчених, солених страв.

2хв на прочитання

View details Глисти у дітей: профілактика та ознаки глистів у дитини
Стаття
Глисти у дітей: профілактика та ознаки глистів у дитини

Глисти у дітей: профілактика та ознаки глистів у дитини

Глистові інвазії у дітей – явище досить поширене. І їхню небезпечність часто недооцінюють.

3хв на прочитання

View details Діатез у немовляти: що це і як допомогти дитині?
Стаття
Діатез у немовляти: що це і як допомогти дитині?

Діатез у немовляти: що це і як допомогти дитині?

Дві причини, які дуже часто змушують батьків хвилюватися — це проблеми з животиком і висипання на шкірі.

Андрій Шиманський

5хв на прочитання

View details Календар щеплень для дітей в Україні
Стаття
Календарь прививок в Украине: правила вакцинации | Nestlebaby.com.ua

Календар щеплень для дітей в Україні

Щеплення – це важлива складова забезпечення здоров'я населення. Вони допомагають захистити дітей та дорослих від небезпечних інфекційних захворювань. 

2хв на прочитання

View details Вітрянка у дітей до року: симптоми і лікування немовлят
Стаття
Вітрянка у дітей до року: симптоми і лікування немовлят

Вітрянка у дітей до року: симптоми і лікування немовлят

Вітрянка - одне з найбільш поширених вірусних захворювань у дітей. Найчастіше виникає в дошкільному та молодшому шкільному віці, але іноді - і у немовлят.

4хв на прочитання

View details Алергія у дітей: види, причини, симптоми, діагностика та лікування захворювання
Стаття
Алергія у дітей: види, причини, симптоми, діагностика та лікування захворювання

Алергія у дітей: види, причини, симптоми, діагностика та лікування захворювання

Кожна третя дитина в Європі має підвищений ризик розвитку дитячої алергії.

5хв на прочитання

Приєднуйтеся до Клубу

  Приєднуйтеся до Клубу

Ми знаємо, що бути мамою - це не тільки безмежне щастя, а ще й велика відповідальність. Ми допоможемо вам!

Логотип поштової розсилки

Поштова розсилка

Учасники клубу отримують на пошту інформацію про розвиток дитини на всіх етапах.

Логотип безкоштовного тестування

Безкоштовне тестування

Учасники клубу можуть безкоштовно спробувати харчування від Nestle®.

Логотип поради та статті

Поради та статті

Поради від експертів для покращення фізичного стану.