Основні харчові алергени
Алергічна реакція у дитини, так само як і у дорослого, виникає, коли організм помилково приймає яку-небудь речовину за шкідливу, інакше кажучи, це захисна реакція на вторгнення, якого насправді не було.
У дитячої алергії безліч характерних симптомів, найбільш часті з них – екзема, висип (плями, що злущуються, мокнуть або сухі, а також себорейна кірка на голові немовляти), проблеми з травленням (метеоризм, кольки, розріджений стілець або закрепи) і труднощі з диханням (астматичний бронхіт, бронхіальна астма). У групу ризику по розвитку алергії входять немовлята, у яких хто-небудь з батьків або брат/сестра страждають алергічною реакцією на який-небудь продукт. Якщо харчова алергія відзначалася у одного з батьків, то ризик її розвитку у дитини досягає 20-40%, якщо в обох, то ймовірність у дитини зростає до 60-80%, причому успадковується не те або інше захворювання, а сама схильність до нього.
Імунна система дитини починає формуватися в утробі матері і потім, протягом першого року життя, «дозріває», стикаючись з різними чужорідними чинниками довкілля, навчаючись розпізнавати їх і захищатися. Протягом 15-16 років відбуваються постійні зміни, які можна розглядати як розвиток і становлення «дорослого» імунітету. Але перший рік життя – найскладніший і найвідповідальніший.
Для малюка їжа – головне і основне джерело чужорідних білків, потенційних алергенів. Особливо небезпечно для немовляти раннє введення в раціон звичайних дитячих молочних продуктів з цільним білком коров'ячого молока, а тим більше незбираного молока, так як дитяча алергія у новонародженого на білок коров'ячого молока, розвиваючись дуже швидко, може викликати гострі і навіть загрозливі для життя дитини реакції.
Для формування імунітету дитини також дуже важлива своєчасна поява в кишечнику певних корисних бактерій. Це насамперед біфідобактерії і трохи пізніше лактобактерії. Встановлення нормальної мікрофлори допомагає клітинам слизової оболонки кишечнику правильно обробляти і засвоювати їжу, а також ефективніше запобігати розвитку алергічної реакції на чужорідні білки.
З молоком матері дитина «пасивно» отримує імуноглобуліни та інші чинники захисту, що дозволяють уникати інфекції та раннього розвитку харчової алергії у новонародженого немовляти навіть за наявності сімейної схильності. Грудне молоко містить невелику кількість білків з їжі, з'їденої матір'ю, що готує дитину до безболісної зустрічі з цими продуктами в майбутньому.
Профілактика харчової алергії
Як відомо, хворобу краще попередити, ніж потім її лікувати. Помилки в харчуванні малюків, схильних до алергії, часто починаються відразу ж після народження дитини. Зазвичай після пологів молока у мами зовсім небагато, але воно має особливий склад, «придуманий» природою для годування щойно народженої людини. Це «початкове», дуже поживне молоко називається молозивом і поступово замінюється грудним молоком. Удавана «нестача» молока-молозива в перші 3-4 дні життя дитини – нормальне явище, догодовувати малюка якими-небудь спеціальними дитячими молочними продуктами не потрібно. Відразу після народження діти часто бувають неспокійні і додаткове штучне харчування заспокоює їх, створює помилковий ефект благополуччя. Таке бажання «нагодувати і заспокоїти» дитину суперечить законам природи і може виявитися ведмежою послугою, якщо у малюка є схильність до алергії. Годувати таких немовлят дитячими сумішами на основі білка коров'ячого молока відразу після народження – значить в кілька разів збільшити ризик розвитку харчової алергії.
Тому перше правило: не догодовуй дитину зі схильністю до алергії звичайними дитячими молочними продуктами, а при необхідності використовуй тільки спеціальні гіпоалергенні дитячі молочні продукти з доведеним профілактичним ефектом.
Термін «гіпоалергенний» означає, що дитяча суміш сприяє профілактиці харчової алергії у дитини. При створенні таких дитячих молочних продуктів виробники дитячого харчування за допомогою спеціальної обробки (гідролізу) розщеплюють білок, що знаходиться в дитячій суміші. Всі гіпоалергенні дитячі молочні продукти ділять на помірно гідролізовані і високогідролізовані залежно від того, наскільки сильно в них розщеплений білок. Дитячу суміш високогідролізовану умовно можна називати безалергенною, оскільки вона не містить або майже не містить білків, здатних викликати або підтримувати дитячу алергію, і використовується в основному для лікування алергічної реакції, що вже розвилася. Такі дитячі молочні продукти не слід використовувати самостійно, без лікарського контролю. Якщо харчова алергія вже розвинулася, то в першу чергу необхідно звернутися до лікаря, який підбере лікування і допоможе визначитися з харчуванням.
У помірно гідролізованих дитячих молочних продуктах білок коров'ячого молока розщеплюють на частини «середнього» розміру, які в меншій мірі, ніж цілісний білок молока, здатні викликати алергічну реакцію. Крім того, саме частково розщеплений білок впливає на імунні клітини кишечнику дитини, викликаючи вироблення імунітету і пригнічуючи алергічні реакції. Цей процес називається формуванням толерантності (переносимості) до білка коров'ячого молока, тобто нормальної переносимості без розвитку алергії. Дитяча суміш з частково розщепленим білком має позначення HA (HA розшифровується як HypoAllergenic, тобто Гіпоалергенний). Таким чином, гіпоалергенні дитячі молочні продукти мають подвійний ефект на імунну систему: запобігають розвитку дитячої алергії на дитячі суміші і сприяють поступовому звиканню до білка молока.
Друге правило: по можливості годуй малюка грудьми якомога довше, хоча б до шестимісячного віку. Буде краще, якщо мама, яка годує, обмежить споживання курячих яєць, молока і молочних продуктів, риби і морепродуктів, курячого м'яса, гороху, квасолі, бобів, пшона. Не слід виключати зовсім ці продукти, а краще їх їсти не щодня і в помірній кількості. Також слід обмежити вживання продуктів тривалого зберігання, що містять барвники, спеції, консерванти, стабілізатори та харчові добавки.
Найважливіша умова профілактики алергії, яка, на жаль, часто порушується, – не вводити прикорм – каші, овочеве пюре, сир – до чотирьох місяців. У перші півроку годуй малюка тільки грудним молоком, а при його нестачі, якщо дитина схильна до алергії, – спеціальною гіпоалергенною дитячою сумішшю. Після шостого місяця раціон малюка поступово розширюється, проте аж до року дітям зі схильністю до алергії не можна давати цільне молоко (як коров'яче, так і козяче), кефір та інші молочні продукти; до півтора і навіть до двох років краще виключити яйця, рибу, морепродукти; до трьох років – горіхи, арахіс, мед. Таке «відстрочене» введення продуктів, які з більшою ймовірністю слід віднести до харчових алергенів, допомагає знизити ймовірність розвитку дитячої алергії.
Введення прикорму дітям з харчовою алергією
Прикорм грудним дітям групи ризику вводиться в більш пізні терміни, ніж їх здоровим одноліткам – з 5-6 місяців життя.
При харчуванні дитини до року педіатри рекомендують починати прикорм з однокомпонентних пюре або каш, щоб мати можливість відстежити реакцію організму малюка.
Якщо у дитини часто розріджений або нестійкий стілець і вона погано додає у вазі, в якості першого прикорму давай їй каші. Дітям з надмірною масою тіла і закрепами першим дають овочеве пюре.
Дітям з харчовою алергією на першому році достатньо 1 виду каш, 1 виду м'яса, 1-2 видів овочів і фруктів.
Яловичина має антигенну спорідненість з білками коров'ячого молока і може також викликати алергію. Краще давати м'ясо поросяти або індички. Серед м'ясних пюре вибирай ті, що не містять бульйон, прянощі, сіль.
Незбиране коров'яче молоко вводь після 1 року життя, цільні яйця – після 2 років, рибу і горіхи – після 3 років.
Вводь новий продукт, тільки коли малюк здоровий, починаючи з ½ ч. ложки і поступово збільшуючи його обсяг. У разі поганої переносимості тимчасово виключи продукт і спробуй дати його знову через кілька днів.
Кожен новий продукт давай 5-7 днів поспіль перед тим, як вводити інший, щоб відстежити реакцію організму малюка.
Поповнюй дитячий раціон тільки однокомпонентними продуктами – реакцію на той чи інший інгредієнт складно відстежити при вживанні багатокомпонентних продуктів.
Прикорм давай з ложечки в ранкові та денні години, щоб протягом дня відстежити реакцію на продукт.
Продукти низького ступеня алергенності: цвітна капуста, зелене яблуко, слива, груша, рисова каша, кролик, індичка.
Найпоширеніші харчові алергени: коров'яче молоко, яйця, риба, горіхи, соя, пшениця, цитрусові, мед, шоколад, полуниця, помідори.
Якщо у твоєї дитини алергія на коров'яче молоко, виключи з раціону молоко і молочні продукти (йогурти, вершки та ін.). Лікар порекомендує, чим можна замінити їх. Щоб уникнути нестачі в поживних речовинах, лікар порадить пити воду, збагачену кальцієм, або збільшити щоденне споживання фруктів і овочів, а також порекомендує гіпоалергенну дитячу суміш. Як правило, з часом дитяча алергія цього типу проходить.
Глютен
Глютен – це рослинний білок, що міститься в деяких зернових (жито, пшениця, ячмінь, овес) і в продуктах, приготовлених з них (макаронні вироби, печиво, хліб). Алергія на глютен зустрічається приблизно в одного з 2000 дітей. Серед її симптомів – пронос, що супроводжується маленькою надбавкою у вазі і здуттям живота. Помітивши ці симптоми, звернися до лікаря. Якщо у малюка алергія на глютен, виключи з його раціону продукти, що містять глютен, і годуй малюка безглютеновими кашами: гречаною, рисовою, кукурудзяною.
Курячі яйця
У яйцях алергени в основному містяться в білку, але не тільки. Лікарі рекомендують не давати дитині яєчні білки в перший рік життя. Необхідно бути уважним до складу продуктів: яйця, як коров'яче молоко і арахіс, використовуються в приготуванні найрізноманітнішої їжі, а також окремих вакцин (від свинки, грипу та ін.). Симптоми алергії на яйця можуть носити дихальний (астма) або шкірний (екзема або висип) характер. Щоб не залишити дитину без тваринних білків, заміни яйця м'ясом, жирною рибою або кашами.
Чи перерости дитина харчову алергію?
Дитяча харчова алергія найбільш поширена у дітей до 2 років. У більшості з них небажані реакції на харчові алергени зменшуються у міру зміцнення імунітету і проведеного лікування. Однак алергічна реакція на горіхи, рибу і морепродукти може зберегтися на все життя. Давай дитині цю їжу не раніше зазначених вище термінів.
В асортименті дитячого харчування марки GERBER® представлена велика кількість однокомпонентних фруктових, овочевих і м'ясних пюре, соків і каш, на основі яких ти можеш скласти індивідуальну гіпоалергенну дієту для малюка.
Доктор медичних наук, завідуюча кафедрою харчування дітей і підлітків при Морозовській дитячій міській клінічній лікарні Тетяна Миколаївна Сорвачова: "Ріст атопічних захворювань у всьому світі в останні роки свідчить про необхідність розробки дієвих профілактичних заходів, починаючи з раннього віку дитини. В якості основних напрямків профілактики в даний час розглядаються:
- тривале природне вигодовування (не менше 6 місяців) за умови дотримання гіпоалергенної дієти матір'ю або при необхідності застосування гіпоалергенних дитячих молочних продуктів;
- адекватні строки призначення прикорму, зокрема трохи більш пізні, ніж для здорових дітей;
- застосування спеціалізованих гіпоалергенних продуктів прикорму, зокрема монокомпонентних безглютенових і безмолочних каш, монокомпонентних м'ясних, овочевих і фруктових пюре ".
На сторінках нашого сайту Ви також дізнаєтеся, як лікувати нежить дитині та іншу корисну інформацію щодо здоров'я і харчування Вашого малюка.
*Мед відіграє важливу роль у розвитку смакових відчуттів, особливо на ранніх етапах життя, оскільки знайомить дітей з різноманіттям смаків і допомагає формувати їх смакові вподобання.
Однак мед може містити бактерії, що викликають дитячий ботулізм. Тому мед не слід вводити в раціон до 12 місяців, якщо спори Clostridium botulinum не були інактивовані шляхом належної обробки під високим тиском та високою температурою, як це робиться в промисловості.
Кожен раз, коли мед використовується в наших продуктах, він проходить зовнішню термічну обробку, що гарантує безпеку нашої продукції для споживання.
Рекомендовані статті