Меню прикорму в листопаді: сезонні продукти для дитячого раціону
Стаття написана на основі офіційних і перевірених джерел інформації. Проте погляди щодо віку та способу введення певних продуктів у прикорм можуть відрізнятися залежно від досвіду конкретного спеціаліста, індивідуальних особливостей кожної дитини тощо. Тому рекомендації мають лише загальний характер і не можуть замінити консультацію лікаря.
Лікарі та дієтологи радять вживати більше сезонних овочів, фруктів і зелені. Адже вони ростуть і достигають у максимально природних умовах, без зайвих добрив і стимуляторів. Тож зазвичай містять більше вітамінів і поживних речовин. З'ясуймо, чи є такі продукти в листопаді та як їх вводити до прикорму малюка.
Сезонні овочі для першого прикорму в листопаді
Якщо плануєте почати прикорм в листопаді, зверніть увагу на продукти, що не містять дуже грубої клітковини та мають низьку алергенність. Серед сезонних овочів, це, насамперед, гарбуз, цвітна капуста та морква.
Цвітна капуста
Містить аскорбінову та фолієву кислоти, вітаміни групи B, Н і С, мікроелементи, харчові волокна та білки.
Цвітну капусту можна давати з 6-місячного віку. Для першого прикорму достатньо 1 ложки однокомпонентного пюре власного приготування або промислового виробництва. Поступово кількість можна збільшувати до вікової норми.
Коли малюк підросте і зможе споживати тверду їжу, йому можна запропонувати відварені або тушковані шматочки цвітної капусти. А з 12 місяців овоч можна поєднувати зі споживанням м’яса та риби.3
Гарбуз
Джерело багатьох вітамінів і поживних речовин. Зокрема містить:
- В1, В2, В5, В6,С, Н, К і РР;
- фтор, магній, мідь, кальцій, цинк, фосфор і йод;
- пектини, цукри, білки та жири.
Дитині можна пропонувати гарбуз із 6-місячного віку. Спочатку для цього підійде пюре, самостійно приготоване з вареного чи печеного гарбуза, або готове пюре Gerber® «Гарбуз». Також його можна поєднувати з рисовою, кукурудзяною та гречаною кашею.
Згодом до дитячого раціону можна додавати складніші страви з гарбуза: суп-пюре, приготовану в мультиварці гарбузову кашу, оладки, запіканку тощо.4,5
Морква
Цей овоч багатий на бета-каротин, який є основою вітаміну А. Також містить вітаміни групи B, С, Е та К, нікотинову кислоту, цинк, калій, фосфор, залізо, мідь, йод тощо.
Введення моркви у прикорм також варто починати з 1 чайної ложки однокомпонентного пюре у віці 6–7 місяців. Поступово кількість їжі можна збільшувати до 100–150 грамів на одне годування.
Згодом до меню малюка можна додавати морквяні запіканки, сирники та пироги.6
Також для першого прикорму підійдуть пюре з кабачка, картоплі та броколі.
Крім овочів, важливо вводити в раціон дитини багаті на залізо каші, фруктові та м’ясні пюре.
Овочі для розширення прикорму в листопаді
Селера
Має в складі вітаміни А та С, цинк, залізо, мідь, кальцій, селен і йод. Сприяє гармонійному розвитку та правильному обміну речовин, має гіпоалергенні властивості.
Відварену та протерту селеру дитина може споживати після 6-місячного віку. Зазвичай отримане пюре додають до каш та супів.7
Брюссельська капуста
Цей сорт капусти багатий на клітковину, аскорбінову кислоту та рибофлавін. Його можна давати дитині після 6–7 місяців у відвареному та подрібненому вигляді.11
Шпинат
Багатий на вітаміни та мікроелементи. Смакує свіжим і чудово переживає заморозку.
Шпинат можна давати після 6 місяців. У прикорм зелень слід уводити в подрібненому та протертому вигляді по 2,5–5 мл, не більше ніж 1–2 рази на тиждень.18
Пастернак
Джерело калію, кальцію, заліза, цинку, клітковини, фолієвої кислоти, вітамінів В і С. Пастернак сприяє профілактиці анемії та діабету, збалансованій роботі серцево-судинної та нервової систем, допомагає знизити рівень холестерину.
У прикорм дитини пастернак можна вводити з 6–8 місяців у складі пюре, супів і крем-супів.8,9,10
Ріпа
Не дуже поширений, проте корисний овоч. Містить органічні кислоти, харчові волокна, а також:
- вітаміни Р, РР, С, А, В1, В2, В6, В9, Е та К;
- калій, фосфор, кальцій і марганець;
- цинк, холін і бета-каротин.
Ріпу вводять до раціону дитини у віці 6–12 місяців, залежно від готовності травної системи. Це може бути пюре чи невеликі шматочки, зварені до м’якості. Пюре з ріпи також добре працює як основа для додавання інших продуктів, наприклад, бобових.15,16,17
Цибуля-порей
Містить велику кількість вітаміну К, вітаміни А та С, фолієву кислоту, калій і магній та ще цілий список інших важливих елементів у невеликій концентрації.
Невелику кількість вареної цибулі-порею можна давати дитині після 6 місяців. Сиру зелень у раціон малюка рекомендують вводити з 3 років. У подрібненому вигляді її додають до супів, каш і салатів.19,20,21
Савойська капуста
Містить вітаміни А, С, В1, В2, В6 та РР, солі калію, фосфору, кальцію, магнію та натрію. А також залізо, білки, клітковину, вуглеводи, пектин і глутатіон.
Савойську капусту вводять у раціон малюка з 7–8 місячного віку у вигляді пюре. Щоб спробувати, достатньо ½ чайної ложки. Поступово порцію можна збільшувати та домішувати до пюре кисломолочний сир і нежирне протерте м'ясо.12 Наприклад, готові м'ясні пюре Gerber® «Ніжна індичка» та «Ніжне курча».
Баклажани
Джерело великої кількості нікотинової, пантотенової та фолієвої кислот. Ці плоди сприятливо впливають на розвиток головного мозку.
Пюре з печеного або вареного баклажану можна давати дитині після 8–10 місяців.13,14 Починати знайомство слід з ½–1 чайної ложки, щоб зменшити ризик виникнення алергічної реакції на соланін.
Поради із введення в прикорм сезонних фруктів
У листопаді все ще достатньо місцевих фруктів, які можна давати дитині. Водночас наближається зима, а з нею — сезон різноманітних плодів, привезених із теплих країн. Давайте з’ясуємо, як та коли вводити ці продукти у прикорм для дітей.
Айва
Багате джерело харчових волокон, антиоксидантів, вітамінів і мінералів. Зокрема містить кальцій, залізо, калій, магній, мідь, вітамін С, катехін та епікатехін.
Малюк може куштувати айву з 6 місяців. Починайте прикорм з ½ чайної ложки ретельно протертого пюре. Поступово кількість можна збільшувати, а також додавати його до каш, пюре з яблук і бананів або до йогуртів.22,23
Груша
Джерело вітамінів, фолієвої кислоти, калію, антиоксидантів, флавоноїдів, харчових волокон та інших корисних речовин.
Грушу дають дитині у вигляді фруктового пюре. Введення можна починати з 6–9 місяців з ½ чайної ложки. З кожним наступним годуванням порцію можна збільшувати, а також змішувати грушеве пюре з іншими фруктами.26,27,28
Також можна давати готові мікси фруктів, як-от пюре Gerber® «Яблуко і груша» або «Груша і чорнослив».
Авокадо
Стиглі плоди цієї рослини містять безліч різноманітних корисних речовин:
- Поліненасичені жирні кислоти, що сприятливо впливають на склад крові, нервову систему малюка.
- Життєво необхідні вітаміни А, D, E, групи В, РР та аскорбінову кислоту.
- Провітамін А, що добре впливає на зір і роботу головного мозку.
- Цілий коктейль з мікроелементів, зокрема натрій, кальцій, калій, магній тощо.
Авокадо можна вводити до дитячого раціону після 6 місяців.32,33
Гранат
Джерело вітамінів A, B1, B2, B3, B5, B6, E та антиоксидантів.
Малюк може спробувати гранат після 6 місяців, коли звикне до перших продуктів прикорму. Проте тільки у вигляді соку. При цьому переконайтеся, що сік, який ви даєте, не містить доданих цукрів або штучних підсолоджувачів.
Старшим дітям як альтернативу можна давати фруктовий салат із сезонними фруктами та пластівцями.29,30,31
Журавлина
Ця ягода містить багато вітамінів, серед яких Е, С, РР, А та вітаміни групи В. Також має в складі велику кількість пектинів, фосфор, залізо, калій, кальцій і природні феноли, що мають бактерицидну дію.
Вводити журавлину та інші ягоди в дитячий раціон варто після того, як малюк звикне до овочевих пюре і каш. Якщо ж у дитини є схильність до алергії, знайомство з журавлиною краще відкласти до однорічного віку.24,25
Мандарини
Сік мандарина багатий на природні цукри, органічні кислоти, вітамін C, мінерали й інші поживні речовин. Вживання цього фрукту допомагає краще засвоювати залізо з інших продуктів, що дуже важливо для дітей у період активного росту.
Дитина може спробувати мандарини у вигляді ретельно протертого пюре, соку або з’їсти шматочок, очищений від шкірок. Починати слід з ½–1 чайної ложечки, поетапно збільшуючи порцію. Також протертий мандарин стане чудовим доповненням до пюре з яблук та груш.1
Щоб спробувати мандарин, малюку має бути не менше, ніж 6 місяців. Але зазвичай дітям не радять давати цитрусові до року.
Фініки
Багаті на фруктозу та декстрозу, які є чудовим джерелом енергії, а також в їх складі є магній та кальцій, що потрібні для формування кісток. Крім того, фініки містять фолієву кислоту, вітаміни В1, В6, В3, К, бета-каротин, цинк, лютеїн, солі калію, залізо та багато інших сполук.
Оптимальний вік для введення сушених фініків у раціон дитини — 1–1,5 року. Їх краще давати у вигляді пюре або компоту. Якщо ж малюк має схильність до алергії, знайомство із сухофруктами краще відкласти щонайменше до 2 років.34,35,36
Лафйхак для мам: фініки можна використовувати для підсолоджування страв. Для цього замочіть їх у гарячій воді на 5–10 хвилин. Потім злийте воду, видаліть кісточки та подрібніть плоди, щоб вони нагадували пасту. Чайну ложку такої пасти можна додавати в їжу дитини.34,35,36
Джерела:
Guidelines for complementary feeding in healthy infants. Enrique Romero-Velarde, et al. Boletín Médico del Hospital Infantil de México (English Edition). 2016. Vol.73. URL: https://www.elsevier.es/en-revista-boletin-medico-del-hospital-infantil…;
Scientific Opinion on the appropriate age for introduction of complementary feeding of infants. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). EFSA Journal. 2009. Vol.7. URL: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.2903/j.efsa.2009.1423
Amy Kaczor, MS, RD. Can Babies Eat Brussels Sprouts? Do They Cause Gas? URL: https://www.pregnancyfoodchecker.com/babies-eat-brussels-sprouts-cause-…
4. SolidStarts.com. Pumpkin. URL: https://solidstarts.com/foods/pumpkin/
5. Kulczyński, B., & Gramza-Michałowska, A. (2019). Molecules (Basel, Switzerland), 24(18), 3212. DOI :10.3390/molecules24183212
6. Chandani Nekitsing, Marion M. Hetherington. Implementing a ‘Vegetables First’ Approach to Complementary Feeding. Current Nutrition Reports. 2022. Vol.11. URL: https://link.springer.com/article/10.1007/s13668-022-00399-z
7. Complementary Feeding: A Position Paper by the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition (ESPGHAN) Committee on Nutrition. Fewtrell, Mary; Bronsky, Jiri; Campoy, Cristina, et al. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition 64(1). 2017. URL: https://journals.lww.com/jpgn/Fulltext/2017/01000/Complementary_Feeding…
8. Parsnip Puree Baby Food. URL: https://childrensnutrition.co.uk/full-recipes/parsnip-puree-baby-food/
9. SolidStarts.com. Parsnip. URL: https://solidstarts.com/foods/parsnip/
10. McGee, H. (1984). On Food and Cooking: The Science and Lore of the Kitchen. New York, NY: Scribner.
11. Amy Kaczor, MS, RD. Can Babies Eat Brussels Sprouts? Do They Cause Gas? URL: https://www.pregnancyfoodchecker.com/babies-eat-brussels-sprouts-cause-…
12. Savoy cabbage vs. Baby food — In-Depth Nutrition Comparison. URL: https://foodstruct.com/compare/savoy-cabbage-vs-baby-food
13. SolidStarts.com. Eggplant. URL: https://solidstarts.com/foods/eggplant/
14. Eggplant Baby Food Recipes. Homemade baby food recipes. URL: https://www.homemade-baby-food-recipes.com/eggplant-baby-food-recipes.h…
15. SolidStarts.com. Turnip. URL: https://solidstarts.com/foods/turnip/
16. Nor, N., Lignou, S., Bell, L., Houston-Price, C., Harvey, K., & Methven, L. (2020). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33238411/. Foods (Basel, Switzerland), 9(11), 1719. DOI: 10.3390/foods9111719
17. Пойконен, С., Пуумалайнен, Т.Дж., Каутіайнен, Х., Буррі, П., Палосуо, Т., Реунала, Т., і Тур'янмаа, К. (2006). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16364167/. Алергія, 61 (1), 124–127. DOI: 10.1111/j.1398-9995.2005.00929.x.
18. Chandani Nekitsing, Marion M. Hetherington. Implementing a ‘Vegetables First’ Approach to Complementary Feeding. Current Nutrition Reports. 2022. Vol.11. URL: https://link.springer.com/article/10.1007/s13668-022-00399-z
19. ПРИКОРМ: ЩОБ МАЛЮК РІС ЗДОРОВИМ. ПОРАДИ ПЕДІАТРІВ. URL: https://medicover.ua/blog/prykorm-schob-maljuk-ris-zdorovym-porady-pedi…
20. Нікастро, Х.Л., Росс, С.А., Мілнер, Дж.А. (2015). Дослідження профілактики раку (Філадельфія, Пенсільванія), 8(3), 181–189. DOI:10.1158/1940-6207.CAPR-14-0172.
21. Американська академія алергічної астми та імунології. (2020). https://www.aaaai.org/Tools-for-the-Public/Conditions-Library/Allergies…
22. Fattouch S, Caboni P, Coroneo V, Tuberoso CI, Angioni A, Dessi S, Marzouki N, Cabras P. (2007). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17263500/ J Agric Food Chem. 55(3):963-9. doi: 10.1021/jf062614e.
23. Muluk, NB, Cingi, C. (2018). Американський журнал ринології та алергії, 32(1), 27–30. DOI: 10.2500/ajra.2018.32.4489.
24. SolidStarts.com. Cranberry. URL: https://solidstarts.com/foods/cranberry/
25. http://www.allergyclinic.co.nz/salicylate-sensitivity
26. Лі X., Ван Т., Чжоу Б., Гао В., Цао Дж. та Хуан Л. (2014). Харчова хімія, 152, 531–538. DOI: 10.1016/j.foodchem.2013.12.010
27. Де Йонг, NW, Терлоу, С., ван Бовен, Ф.Е., ван Маарен, MS, Шреурс, М., ван ден Берг-Сомхорст, Д., Ессер, Д., і Бастіан-Нет, С. (2021). Поживні речовини, 13(4), 1355. DOI: 10.3390/nu13041355
28. Американська академія алергічної астми та імунології. https://www.aaaai.org/Tools-for-the-Public/Conditions-Library/Allergies…-(OAS)
29. Ву, С., і Тянь, Л. (2017). (Punica granatum). https://www.mdpi.com/1420-3049/22/10/1606. Molecules, 22(10), 1606. doi: 10.3390/molecules22101606
30. Петерсен А., Кляйнхайнц А., Яппе У. (2011). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3354222/. Клінічна та трансляційна алергія, 1(1), 88. doi: 10.1186/2045-7022-1-S1-P88
31. Кім та ін. Журнал корейської медичної науки. doi:https://jkms.org/DOIx.php?id=10.3346/jkms.2018.33.e218.
32. Комерфорд, KB, Ayoob, KT, Murray, RD, & Atkinson, SA (2016). https://www.mdpi.com/2072-6643/8/5/316. Поживні речовини, 8(5).
33. Телез-Діас Г., Елліс М. Х., Моралес-Руссо Ф. та Хайнер О.К. (1995). Алергічні процедури: Офіційний журнал регіональних і державних алергологічних товариств, 16(5), 241–243. DOI: 10.2500/108854195778702594
34. SolidStarts.com. Dates. URL: https://solidstarts.com/foods/dates/
35. A A Kwaasi, H A Harfi, R S Parhar, S T Al-Sedairy, K S Collison, R C Panzani, F A Al-Mohanna. Allergy to date fruits: characterization of antigens and allergens of fruits of the date palm (Phoenix dactylifera L.) URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10688430
36. A A A Kwaasi, H A Harfi, R S Parhar, S Saleh, K S Collison, R C Panzani, S T Al-Sedairy, F A Al-Mohanna. Cross-reactivities between date palm (Phoenix dactylifera L.) polypeptides and foods implicated in the oral allergy syndrome. NCBI. URL: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12028116/
Рекомендовані статті