Стаття написана на основі офіційних і перевірених джерел інформації. Проте погляди щодо віку та способу введення певних продуктів у прикорм можуть відрізнятися залежно від досвіду конкретного спеціаліста, індивідуальних особливостей кожної дитини тощо. Тому рекомендації мають лише загальний характер і не можуть замінити консультацію лікаря.

Спаржа, редиска, свіжа зелень і перші ягоди — у травні раціон малюка можна поповнити багатьма корисними продуктами. З'ясуймо, що, коли та як краще додавати до дитячого меню.

Перший прикорм: що вибрати?  

Перший прикорм має бути легким і, водночас, поживним, адже малюку потрібно багато вітамінів і мінералів для здорового росту та розвитку. Зокрема, це:

  • залізо — для розвитку мозку;
  • цинк — для росту й імунітету;
  • кальцій і вітамін D — для зміцнення кісток і зубів;
  • вітамін А — для зору та підтримки росту.

Всі ці речовини дитина отримує із продуктами прикорму. А тому, складаючи перше меню малюка, подбайте, щоб у ньому були:

  1. Пюре з легкозасвоюваних овочів

Для початку прикорму добре підходять термічно оброблені та протерті до однорідної консистенції кабачок, броколі, цвітна капуста, морква, картопля та гарбуз.

Також можна використовувати готові овочеві пюре в баночках, як-от Gerber® «Кабачок», «Цвітна капуста» та «Морква».

View details Овочеве пюре Gerber® Кабачок
Продукт
6-12 місяців
Овочеве пюре Gerber Кабачок
5
5 (740)

Овочеве пюре Gerber® Кабачок

Чудовий вибір, коли мова йде про перший овочевий прикорм. Кабачок не тільки має нейтральний смак і аромат, він ще й гіпоалергенний овоч. Ось чому цей дієтичний продукт здатний делікатно познайомити малюка з новим смаком їжі.

View details Овочеве пюре Gerber Цвітна капуста
Продукт
6-12 місяців
Овочеве пюре Gerber Цвітна капуста
5
4.6 (998)

Овочеве пюре Gerber Цвітна капуста

Овочеві пюре Gerber® є ідеальними для першого знайомства малюка із розмаїттям смаків. Адже перші відчуття нового смаку формують звичку до правильного харчування із раннього дитинства.

View details Овочеве пюре Gerber® Морква
Продукт
6-12 місяців
Овочеве пюре Gerber Морква
5
4 (229)

Овочеве пюре Gerber® Морква

Овочеві пюре Gerber® є ідеальними для першого знайомства малюка із розмаїттям смаків. Адже перші відчуття нового смаку формують звичку до правильного харчування із раннього дитинства.

  1. Однокомпонентні каші

Для першого знайомства з крупами рекомендують вибирати безглютенові безмолочні каші: гречану, рисова, кукурудзяну. Ще один гарний варіант — спеціальні дитячі каші, збагачені залізом і вітамінами.

Під час приготування кашу розводять водою, грудним молоком або молочною сумішшю, яку їсть дитина. Неадаптоване коров'яче і козяче молоко не підходить для маленьких дітей.

  1. Пюре з низькоалергенних фруктів

Після овочів і каш дитину можна поступово знайомити з фруктами. Для початку добре підійде однокомпонентне яблучне пюре. Згодом меню можна розширювати, додаючи пюре з груші, персика, чорносливу власного  приготування або промислового виробництва.

 

Gerber прикорм

 

Надалі до прикорму в травні можна поступово вводити:

  • Рослинні олії та топлене масло. Їх можна додавати до овочевих пюре та каш.
  • Варені та розім’яті яєчні жовтки.
  • Кисломолочні продукти для дітей.
  • Пюре з нежирних сортів м'яса (кролик, індичка, курятина, телятина) та з білих сортів риби.
  • Пюре з нових овочів і фруктів, зокрема із сезонних, відповідно до віку дитини.

Що додати у прикорм дитини в травні?

Овочі та зелень

Спаржа, або аспарагус

Цей овоч багатий на фолієву кислоту, вітамін B6 та клітковину, включно з пребіотичною клітковиною, яка сприяє травленню та формуванню мікробіому. Також спаржа містить вітамін А, рослинне залізо та антиоксиданти, особливо її зелені та фіолетові сорти.

Спаржу можна вводити у прикорм, коли дитина буде фізіологічно готова до споживання твердої їжі. Тобто після 6 місяців. Для приготування краще вибирати свіжі або заморожені стебла, адже консервована спаржа має високий вміст натрію.

Також враховуйте, що через волокнисту текстуру овоча, кусати та жувати варені стеблинки не так просто. Крім того, спаржа може викликати газоутворення та дискомфорт у кишечнику. Тому її слід вводити до дитячого раціону повільно й з обережністю.1-8,32

Редиска

Джерело калію, вітамінів групи В та С, фолієвої кислоти і кальцію. А червоні та фіолетові сорти також містять додаткові антиоксиданти.

Редиску можна давати дитині після 6 місяців, як тільки вона зможе їсти тверду їжу.

Крім самих плодів, цей овоч має їстівне та багате на поживні речовини листя. Зокрема воно містить клітковину, вітамін С і кальцій, а також інші корисні рослинні сполуки, такі як кверцетин і антиоксиданти.9-28

Зелень

Багате джерело вітамінів і мікроелементів. Зелень дозволено вводити в раціон малюка з 7–8 місяців у подрібненому та термічно обробленому вигляді. Починати слід з 1/2 чайної ложки, яку можна додати в овочеве пюре з кабачка, моркви, гарбуза та картоплі тощо.

Проте точний вік залежить від виду рослини. Наприклад, щавель рекомендують давати з 12 місяців у складі легких овочевих супчиків. А свіже подрібнене листя дитина може їсти з 2-річного віку у салатах, в поєднанні з кисломолочним сиром чи іншими продуктами, які містять кальцій.

Загалом свіжу зелень без термічної обробки малюк може споживати після 1,5–3 років, залежно від виду рослини та схильності до алергії.29,30,31

 

Список покупок

 

Фрукти та ягоди

Полуниця і суниця

Вже наприкінці травня з'являється перша полуниця. Ці ягоди містять багато корисних речовин:

  • вітаміни А, С, РР, В, Е та К;
  • каротиноїди, клітковина;
  • яблучна і фолієва кислоти.

Вслід за полуницею достигає суниця. Ці невеличкі ягоди не менш корисні, адже допомагають поліпшити травлення та збудити апетит, мають сечогінні, жовчогінні, протизапальні властивості.

Якщо малюк не має схильності до алергії, то може скуштувати перші ягоди після 6–7 місяців. Проте дітям-атопікам рекомендовано давати полуницю та суницю не раніше 1–2 років.33,34

Лохина

Багата на фолієву, аскорбінову кислоти та бета-каротин. Сприяє здоровому травленню, має жовчогінну та сечогінну дію.

Лохину можна вводити в раціон малюка з 6–7 місяців, починаючи з однієї ретельно протертої ягідки. Її можна також додавати в уже знайомі продукти, наприклад, овочеві пюре або пюре з яблук.35

Абрикоси та персики

Ці фрукти містять клітковину, що сприяє травленню та підтримці здорової мікрофлори кишківника. Крім того, абрикоси — джерело вітамінів А, В1, В2, В5, В6, РР, калію, кальцію, фосфору, заліза. А персики мають велику кількість вітамінів Е, А та С.

Шкіра персика містить багато антиоксидантів — корисних сполук, які допомагають боротися зі стресом і зберігати здоров’я. Проте маленьким діткам не рекомендовано давати фрукти зі шкіркою.

Якщо малюк не має схильності до розвитку алергічних реакцій, то він може скуштувати персики й абрикоси після 6 місяців, у вигляді однорідного пюре, яке легко ковтати.36-50 Його можна приготувати власноруч або використати готове фруктове пюре без додавання цукру, як-от Gerber® «Персик».

Корисні поради з введення прикорму

1.  Не поспішайте та пробуйте знову

Продукти прикорму слід вводити поступово. Нові овочі та фрукти варто давати не частіше, ніж через 3–4 дні. Нову кашу — лише через тиждень після попередньої.

Перша порція має бути мінімальною — ½–1 чайної ложки. З кожним разом збільшуйте кількість, поки вона не досягне вікової норми:

  • до 100–150 грамів овочевих пюре та каш на одне годування;
  • до 60 грамів фруктових пюре на одне годування;
  • до 60 грамів м'ясних пюре на добу.

Якщо малюку щось не сподобалося з першого разу, не здавайтеся швидко. Іноді дитині потрібно до 8 спроб, щоб звикнути до нового продукту чи страви.

2. Піклуйтеся про розмаїття

Важливо, щоб прикорм для дітей був не лише поживним, а й різноманітним. Адже це впливає і на здоровий розвиток, і на формування харчових звичок у майбутньому. Наприклад, якщо у ранньому віці дитина звикне їсти багато різних овочів, то продовжуватиме цю тенденцію з часом. 

 

Прикорм

 

Тому раціон малюка варто постійно збагачувати новими корисними продуктами — додавати нові овочі, фрукти та злаки, куштувати нові поєднання та текстури.

Наприклад, у 9 місяців малюк може їсти не лише пюре, а запечені яблука без шкірки. Або спробувати страви з гарбуза, як-от суп-пюре, кашу чи м'які запечені шматочки.

Важливо! Не додавайте у продукти прикорму цукор, сіль та спеції.   

3. Будьте обережні з потенційними алергенами

Деякі продукти варто вводити в раціон дитини з особливою обережністю, через підвищений ризик алергії. Насамперед це коров'яче молоко, горіхи, бобові, яйця, глютен, соя, риба і молюски.

Такі продукти рекомендовано давати малюку, коли його травна система достатньо зміцніє. Особливо, якщо дитина має схильність до алергічних реакцій. Також обов'язково порадьтеся з лікарем.

Починайте знайомство з мінімальної кількості — вистачить ½ чайної ложки в першій половині дня. Після — уважно слідкуйте за реакцією організму дитини. Якщо з'являться симптоми алергії, припиніть давати цей продукт і зверніться до лікаря.

4. Намагайтеся підтримувати грудне вигодовування

Прикорм — важлива частина дитячого раціону, яка його збагачує та доповнює. Проте основою меню має залишатися грудне молоко. Адже це найкраща їжа для вашого малюка.

Тому ВООЗ рекомендує годувати малюка груддю щонайменше до 6-місячного віку та продовжувати грудне вигодовування разом з прикормом до 2-річного віку чи навіть більше.

Джерела

1.    Amaro-López, M.A., Zurera-Cosano, G., Moreno-Rojas, R. (1998). Trends and nutritional significance of mineral content in fresh white asparagus spears. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 49(5), 353-363. DOI:10.3109/09637489809089410. 

2.    Wang, M., Tadmor, Y., Wu, Q.L., Chin, C.K., Garrison, S.A., et al. (2003). Quantification of protodioscin and rutin in asparagus shoots by LC/MS and HPLC methods. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 51(21), 6132-6136. DOI:10.1021/jf0344587. 

3.    Maeda, T., Kakuta, H., Sonoda, T., Motoki, S., Ueno, R., et al. (2005). Antioxidation Capacities of Extracts from Green, Purple, and White Asparagus Spears Related to Polyphenol Concentration. HortScience: A Publication of the American Society of Horticultural Science, 40(5), 1221-1224. DOI:10.21273/HORTSCI.40.5.1221. 
 

4.    International Foundation for Gastrointestinal Disorders. (n.d.) Foods that may cause gas.  
5.    Vermeulen, R.T., Sedor, F.A., Kimm, S.Y. (1983). Effect of Water Rinsing on Sodium Content of Selected Foods. Journal of American Dietetic Association, 82(4), 949-969. 
6.    Mitchell, S.C. (2013). Asparagus, Urinary Odor, and 1,2-Dithiolane-4-Carboxylic Acid. Perspectives in Biology and Medicine, 56(3), 341-351. DOI:10.1353/pbm.2013.0031. 
7.    Lison M., Blondheim S.H., Melmed R.N. (1980). A polymorphism of the ability to smell urinary metabolites of asparagus. The BMJ, 281(6256),1676-1678. DOI:10.1136/bmj.281.6256.1676. 
8.    Tabar, A. I., Alvarez-Puebla, M.J., Gomez, B., Sanchez-Monge, R., García, B.E., et al. (2004). Diversity of asparagus allergy: Clinical and immunological features. Clinical and Experimental Allergy: Journal of the British Society for Allergy and Clinical Immunology, 34(1), 131–136. DOI:10.1111/j.1365-2222.2004.01856.x. 
9.    Manivannan, A., Kim, J. H., Kim, D. S., Lee, E. S., & Lee, H. E. (2019). Deciphering the Nutraceutical Potential of Raphanus sativus-A Comprehensive Overview. Nutrients, 11(2), 402. 
10.    Dimidi, E., Cox, S. R., Rossi, M., & Whelan, K. (2019). Fermented Foods: Definitions and Characteristics, Impact on the Gut Microbiota and Effects on Gastrointestinal Health and Disease. Nutrients, 11(8), 1806. DOI: 10.3390/nu11081806. 
11.    Milani, C., Duranti, S., Bottacini, F., Casey, E., Turroni, F., Mahony, J., Belzer, C., Delgado Palacio, S., Arboleya Montes, S., Mancabelli, L., Lugli, G. A., Rodriguez, J. M., Bode, L., de Vos, W., Gueimonde, M., Margolles, A., van Sinderen, D., & Ventura, M. (2017). The First Microbial Colonizers of the Human Gut: Composition, Activities, and Health Implications of the Infant Gut Microbiota. Microbiology and molecular biology reviews : MMBR, 81(4), e00036-17. DOI: 10.1128/MMBR.00036-17. 
12.    Wang HX, Wang YP. (2016). Gut Microbiota-brain Axis. Chin Med J (Engl). 129(19):2373-80. doi: 10.4103/0366-6999.190667. 
13.    Bermúdez-Humarán, L. G., Salinas, E., Ortiz, G. G., Ramirez-Jirano, L. J., Morales, J. A., & Bitzer-Quintero, O. K. (2019). From Probiotics to Psychobiotics: Live Beneficial Bacteria Which Act on the Brain-Gut Axis. Nutrients, 11(4), 890. DOI: 10.3390/nu11040890. 
14.    Ghosh S, Pramanik S. (2021). Structural diversity, functional aspects and future therapeutic applications of human gut microbiome. Arch Microbiol. 203(9):5281-5308. doi: 10.1007/s00203-021-02516-y. 
15.    Tsouvaltzis P., Brecht J.K. (2014). Changes in Quality and Antioxidant Enzyme Activities of Bunched and Topped Radish (Raphanus sativus L.) Plants during Storage at 5 or 10C. J. Food Quality. 37:157–167. doi: 10.1111/jfq.12082. 
16.    Abe, S., Ito, J., Harada, S. et al. (2021). A case of hand urticaria, lip angioedema, and oropharyngeal pruritus induced by Japanese radish through IgE-mediated immediate allergic reaction. Allergy Asthma Clin Immunol 17, 36. DOI: 10.1186/s13223-021-00538-1. 
17.    Lee, Y. H., Lee, J. H., Kang, H. R., Ha, J. H., Lee, B. H., & Kim, S. H. (2015). A Case of Anaphylaxis Induced by Contact with Young Radish (Raphanus sativus L). Allergy, asthma & immunology research, 7(1), 95–97. DOI: 10.4168/aair.2015.7.1.95. 
18.    Mitchell, J. C., & Jordan, W. P. (1974). Allergic contact dermatitis from the radish, Raphanus sativus. The British journal of dermatology, 91(2), 183–189. DOI: 10.1111/j.1365-2133.1974.tb15864.x. 
19.    Blaiss, MS., McCants, ML., Lehrer, SB. (1987). Anaphylaxis to cabbage: detection of allergens. Ann Allergy Asthma Immunology, 58(4):248-50. 
20.    Hermanides, H.K., Laheÿ-de Boer, A.M., Zuidmeer, L., Guikers, C., van Ree, R., et al. (2006). Brassica oleracea pollen, a new source of occupational allergens. Allergy, 61(4), 498–502. DOI:10.1111/j.1398-9995.2006.01055.x. 
21.    American Academy of Allergy, Asthma, and Immunology. Oral Allergy Syndrome (OAS). 
22.    Atsushi Uesugi, Fumihiko Tsushima, Youji Miyamoto et al. (2021). Oral Allergy Syndrome Caused by Japanese Radish: A Case Report, PREPRINT (Version 1) available at Research Square. DOI: 10.21203/rs.3.rs-1043597/v1. 
23.    Kashyap, R. R., & Kashyap, R. S. (2015). Oral Allergy Syndrome: An Update for Stomatologists. Journal of allergy, 2015, 543928. DOI: 10.1155/2015/543928. 
24.    Bunzel M, Seiler A, Steinhart H. (2005). Characterization of dietary fiber lignins from fruits and vegetables using the DFRC method. J Agric Food Chem. 53(24):9553-9559. doi:10.1021/jf0520037. 
25.    Yi G, Lim S, Chae WB, et al. (2016). Root Glucosinolate Profiles for Screening of Radish (Raphanus sativus L.) Genetic Resources. J Agric Food Chem. 64(1):61-70. doi:10.1021/acs.jafc.5b04575. 
26.    Sikorska-Zimny, K., & Beneduce, L. (2021). The Metabolism of Glucosinolates by Gut Microbiota. Nutrients, 13(8), 2750. DOI : 10.3390/nu13082750. 
27.    Domínguez-Avila JA, Villa-Rodriguez JA, Montiel-Herrera M, et al. (2021). Phenolic Compounds Promote Diversity of Gut Microbiota and Maintain Colonic Health. Dig Dis Sci. 66(10):3270-3289. doi:10.1007/s10620-020-06676-7. 
28.    Godlewska K, Pacyga P, Michalak I, et al. (2021). Systematic Investigation of the Effects of Seven Plant Extracts on the Physiological Parameters, Yield, and Nutritional Quality of Radish (Raphanus sativus var. sativus). Front Plant Sci. 12:651152. doi:10.3389/fpls.2021.651152.
29.    ПРИКОРМ: ЩОБ МАЛЮК РІС ЗДОРОВИМ. ПОРАДИ ПЕДІАТРІВ. URL: https://medicover.ua/blog/prykorm-schob-maljuk-ris-zdorovym-porady-pedi…;
30.    Нікастро, Х.Л., Росс, С.А., Мілнер, Дж.А. (2015). Дослідження профілактики раку (Філадельфія, Пенсільванія), 8(3), 181–189. DOI:10.1158/1940-6207.CAPR-14-0172.
31.    Американська академія алергічної астми та імунології. (2020). https://www.aaaai.org/Tools-for-the-Public/Conditions-Library/Allergies…;
32.    Chong, L. (2019). Should you avoid eating fructans? The Ohio State University Wexner Medical Center.
33.    Guidelines for complementary feeding in healthy infants. Enrique Romero-Velarde, et al. Boletín Médico del Hospital Infantil de México (English Edition). 2016. Vol.73. URL: https://www.elsevier.es/en-revista-boletin-medico-del-hospital-infantil…
34.    Ланцюжок харчування. Львів: Медицина світу. 2010. 320 с.
35.    SolidStarts.com. Blueberries. URL: https://solidstarts.com/foods/blueberries/.
36.    Leontowicz, H., Gorinstein, S., Lojek, A., Leontowicz, M., Ci;z, M., Soliva-Fortuny, R., Park, Y. S., Jung, S. T., Trakhtenberg, S., & Martin-Belloso, O. (2002). Comparative content of some bioactive compounds in apples, peaches and pears and their influence on lipids and antioxidant capacity in rats. The Journal of nutritional biochemistry, 13(10), 603–610. DOI: 10.1016/s0955-2863(02)00206-1. 
37.    U. S. Department of Agriculture. USDA Office of Pest Management Policy Factsheet Pesticide Residues on Fruits and Vegetables. 
38.    Durst, R., Weaver, G. (2012). Nutritional content of fresh and canned peaches. Journal of Science of Food and Agriculture, 93(3): 593‐603. doi:10.1002/jsfa.5849 
39.    American Academy of Allergy Asthma & Immunology. Oral Allergy Syndrome (OAS) or Pollen Fruit Syndrome (PFS). 
40.    Kim JH, Kim SH, Park HW, Cho SH, Chang YS. (2018). Oral Allergy Syndrome in Birch Pollen-Sensitized Patients from a Korean University Hospital. J Korean Med Sci. 33(33):e218. DOI: 10.3346/jkms.2018.33.e218 
41.    Rodriguez, J., Crespo, J. F., Lopez-Rubio, A., De La Cruz-Bertolo, J., Ferrando-Vivas, P., Vives, R., & Daroca, P. (2000). Clinical cross-reactivity among foods of the Rosaceae family. The Journal of allergy and clinical immunology, 106(1 Pt 1), 183–189. DOI: 10.1067/mai.2000.106927. 
42.    Costa, J., & Mafra, I. (2022). Rosaceae food allergy: a review. Critical reviews in food science and nutrition, 1–38. Advance online publication. DOI: 10.1080/10408398.2022.2045897. 
43.    American Academy of Allergy, Asthma, and Immunology. (2020). Oral allergy syndrome.
44.    Kashyap, R. R., & Kashyap, R. S. (2015). Oral Allergy Syndrome: An Update for Stomatologists. Journal of allergy, 2015, 543928. DOI: 10.1155/2015/543928. 
45.    American Academy of Pediatrics. (2022). Where we stand: Fruit juice for children. 
46.    Fidler Mis, N., Braegger, C., Bronsky, J., Campoy, C., Domellöf, M., Embleton, N. D., Hojsak, I., Hulst, J., Indrio, F., Lapillonne, A., Mihatsch, W., Molgaard, C., Vora, R., Fewtrell, M., & ESPGHAN Committee on Nutrition: (2017). Sugar in Infants, Children and Adolescents: A Position Paper of the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition Committee on Nutrition. Journal of pediatric gastroenterology and nutrition, 65(6), 681–696. DOI: 10.1097/MPG.0000000000001733. 
47.    Crowe, K. M., Murray, E. (2013). Deconstructing a fruit serving: Comparing the antioxidant density of select whole fruit and 100% fruit juices. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics 113 (10), 1354-1358. DOI: 10.1016/j.jand.2013.04.024. 
48.    Rao, S., & Brenner, D. M. (2021). Efficacy and Safety of Over-the-Counter Therapies for Chronic Constipation: An Updated Systematic Review. The American journal of gastroenterology, 116(6), 1156–1181. DOI: 10.14309/ajg.0000000000001222. 
49.    Quagliani, D., & Felt-Gunderson, P. (2016). Closing America's Fiber Intake Gap: Communication Strategies From a Food and Fiber Summit. American journal of lifestyle medicine, 11(1), 80–85. DOI: 10.1177/1559827615588079.
50.    Dana Dubinsky. Medically reviewed by Erin Hinga, M.S., R.D. Age-by-age guide to feeding your baby. BabyCenter. URL: https://www.babycenter.com/baby/solids-finger-foods/age-by-age-guide-to…

Рекомендовані статті

View details Чому дитина плаче: основні причини та що робити
Стаття
Чому дитина плаче

Чому дитина плаче: основні причини та що робити

Коли немовля плаче, це його природна та первинна мова спілкування зі світом.

4хв на прочитання

View details Прикорм для дитини в липні
Стаття
Прикорм для дитини у липні

Прикорм для дитини в липні

Літо набирає обертів, і під щедрим сонцем достигає все більше овочів, фруктів та ягід. Вони є цінним джерелом вітамінів і мікроелементів для організму, що активно росте та розвивається.

Іськів Мар`яна Юріївна

8хв на прочитання

View details Як впоратися з почуттям провини перед дитиною
Стаття
Набридло почуття провини перед дитиною? Ось поради, як позбутися від нав'язливих думок

Як впоратися з почуттям провини перед дитиною

Втомилися боротися з почуттям провини перед дитиною? Це абсолютно нормально, але марно, якщо ви намагаєтеся впоратися з усіма емоціями, пов'язаними з появою дитини.

3хв на прочитання

View details Харчова непереносимість та алергія у дітей
Стаття
Харчова алергія або непереносимість: на що варто звернути увагу

Харчова непереносимість та алергія у дітей

Харчова алергія у дитини або непереносимість деяких продуктів можуть проявитися в будь-який момент. Алергія — це реакція імунної системи на речовину, яку вона вважає шкідливою.

5хв на прочитання

View details Рефлюкс у дітей: як допомогти
Стаття
Рефлюкс у дітей: як допомогти

Рефлюкс у дітей: як допомогти

Рефлюкс у новонароджених — це один із найпоширеніших симптомів, який може турбувати малюка в перший рік життя.

4хв на прочитання

View details Поради молодому татові
Стаття
Поради молодому батькові — як стати практичним татом

Поради молодому татові

Що потрібно знати майбутньому татові?

5хв на прочитання

View details Поліноз у дітей: боремося з алергією на пилок
Стаття
Поліноз у дітей: боремося з алергією на пилок

Поліноз у дітей: боремося з алергією на пилок

Сезонна алергія на пилок рослин - явище, яке може істотно затьмарити радість весняних прогулянок на свіжому повітрі для вашого малюка.

4хв на прочитання

View details Арахідонова кислота (ARA): у чому користь для дітей?
Стаття
Арахідонова кислота (ARA): у чому користь для дітей?

Арахідонова кислота (ARA): у чому користь для дітей?

У перші роки життя організм дитини активно росте та розвивається.

3хв на прочитання

View details Алкоголь при грудному вигодовуванні (ГВ): чи можна пити?
Стаття
Алкоголь при грудному вигодовуванні (ГВ): чи можна пити? | Nestlebaby.com.ua

Алкоголь при грудному вигодовуванні (ГВ): чи можна пити?

Грудне вигодовування – це процес, який має надзвичайний вплив на розвиток і здоров'я малюка.

3хв на прочитання

View details 8 місяців дитині
Стаття
Календарь прививок в Украине: правила вакцинации | Nestlebaby.com.ua

8 місяців дитині

Безумовно, що кожен період життя супроводжується своїми особливостями, викликами та моментами радості.

5хв на прочитання

View details Вітрянка у дітей до року: симптоми і лікування немовлят
Стаття
Вітрянка у дітей до року: симптоми і лікування немовлят

Вітрянка у дітей до року: симптоми і лікування немовлят

Вітрянка - одне з найбільш поширених вірусних захворювань у дітей. Найчастіше виникає в дошкільному та молодшому шкільному віці, але іноді - і у немовлят.

3хв на прочитання

View details Анемія у дітей
Стаття
Потреба в залізі у дітей. Комплекс вітамінів і заліза Iron+

Анемія у дітей

Залізо – один з найбільш важливих мікроелементів для організму людини. Воно входить в склад різних тканинних білків, ферментів, які забезпечують обмін речовин в клітинах.

7хв на прочитання

View details Перші два роки життя малюка – час дивовижних змін
Стаття
Перші два роки життя малюка – час дивовижних змін

Перші два роки життя малюка – час дивовижних змін

Як швидко ростуть діти, немов за помахом чарівної палички. У півроку малюк подвоїть свою вагу, а до року - потроїть і стане в півтора рази вище, ніж був при народженні. Це справжнє диво природи.

3хв на прочитання

View details Контрацепція при грудному вигодовуванні (ГВ): ТОП-7 методів
Стаття
Контрацепция при грудном вскармливании (ГВ): ТОП-7 методов | Nestlebaby.com.ua

Контрацепція при грудному вигодовуванні (ГВ): ТОП-7 методів

Мінімальна перерва між пологами, за словами медиків, – 3 роки. Виношування та народження дитини, годування грудьми – усе це навантаження на жіночий організм.

3хв на прочитання

View details Діатез у немовляти: що це і як допомогти дитині?
Стаття
Діатез у немовляти: що це і як допомогти дитині?

Діатез у немовляти: що це і як допомогти дитині?

Дві причини, які дуже часто змушують батьків хвилюватися — це проблеми з животиком і висипання на шкірі.

Андрій Шиманський

4хв на прочитання

View details Ацетон у дітей: основні симптоми та причини його підвищення
Стаття
Ацетон у детей: основные симптомы и причины его повышения | Nestlebaby.com.ua

Ацетон у дітей: основні симптоми та причини його підвищення

Ацетонемічний стан, за деякими даними, трапляється у кожної п'ятої дитини. Водночас до нього більше схильні хлопчики, ніж дівчатка. Що потрібно знати про ацетон у дітей і як йому запобігти?

4хв на прочитання

View details Введення прикорму: як і коли вводити прикорм?
Стаття
Перший прикорм малюка? Будьте у всеозброєнні!

Введення прикорму: як і коли вводити прикорм?

Введення прикорму – це процес, під час якого дитина поступово знайомиться з новими харчовими продуктами, окрім грудного молока чи адаптованої молочної суміші.

5хв на прочитання

View details Як відучити дитину спати з мамою: ТОП-10 способів
Стаття
Як відучити дитину спати з мамою

Як відучити дитину спати з мамою: ТОП-10 способів

Коли і як відучити дитину спати з мамою? Дізнайтеся про основні переваги окремого сну та про 10 способів привчити маля до власного ліжка.

4хв на прочитання

View details Як молодій мамі впоратися з почуттям самотності
Стаття
Відчуваєте себе самотньо? Ось 10 порад, чим зайнятися з новонародженим і повернутися до колишнього життя

Як молодій мамі впоратися з почуттям самотності

Навіть з достатком інтернет-форумів для батьків, молоді мами часто відчувають себе самотніми.

4хв на прочитання

Приєднуйтеся до Клубу

  Приєднуйтеся до Клубу

Ми знаємо, що бути мамою - це не тільки безмежне щастя, а ще й велика відповідальність. Ми допоможемо вам!

Логотип поштової розсилки

Поштова розсилка

Учасники клубу отримують на пошту інформацію про розвиток дитини на всіх етапах.

Логотип безкоштовного тестування

Безкоштовне тестування

Учасники клубу можуть безкоштовно спробувати харчування від Nestle®.

Логотип поради та статті

Поради та статті

Поради від експертів для покращення фізичного стану.