Меню прикорму в березні

Меню прикорму в березні

6-12 місяців
Стаття
жов. 22, 2024
6хв

Стаття написана на основі офіційних і перевірених джерел інформації. Проте погляди щодо віку та способу введення певних продуктів у прикорм можуть відрізнятися залежно від досвіду конкретного спеціаліста, індивідуальних особливостей кожної дитини тощо. Тому рекомендації мають лише загальний характер і не можуть замінити консультацію лікаря.

Чим поповнити раціон малюка в березні? Які продукти можуть стати джерелом необхідних для здорового розвитку поживних речовин? На початку весни не так багато сезонних овочів та фруктів. Тож з’ясуймо, на що можна звернути увагу, складаючи меню малюка, та як знайомити його з різною їжею.

Перший прикорм у березні: з чого почати 

Для початку прикорму підійдуть легкі для засвоєння та низькоалергенні продукти. Насамперед це однокомпонентні пюре з термічно оброблених овочів та каші.

Для першого знайомства з овочами можна вибрати броколі або цвітну капусту.

Звичайний і фіолетовий броколі — гіпоалергенні овочі, що містять вітаміни групи B, А та С, біотин, калій, фолієву, лимонну, яблучну та винну кислоти.

Вживання броколі може знизити ризик виникнення анемії, адже допомагає дитині краще засвоювати залізо з інших продуктів. Також сприятливо впливає на імунну та нервову системи, захищає слизову оболонку шлунку від подразнень тощо.1

Цвітна капуста — джерело вітамінів С, В, Н, клітковини та мінеральних речовин. Її можна давати дитині у вигляді однокомпонентного пюре з 6–7 місяців.2

Серед каш краще вибирати однокомпонентні безмолочні каші, як-от гречана, кукурудзяна чи рисова. Для розведення варто використовувати грудне молоко, воду або молочну суміш, якщо дитина на штучному вигодовуванні.

Також гарний варіант — спеціальні дитячі каші, збагачені залізом. Вони можуть допомогти задовольнити потреби дитини в цій важливій для розвитку речовині.

 

Чому прикорм має бути різноманітним

 

Після перших овочів і каш до дитячого меню можна поступово вводити й інші продукти:

  • Однокомпонентні пюре з термічно оброблених фруктів — яблук, груш, персиків, чорносливу тощо.
  • Рослинні олії та топлене масло. Їх можна додавати до овочевих пюре та каш.
  • Варені та розім’яті яєчні жовтки.
  • М’ясні пюре з кролятини, індички, курятини чи телятини.

Пюре можна готувати вдома або використовувати дитячі продукти промислового виробництва. Наприклад, фруктові пюре Gerber® «Яблуко» і «Персик», мясні пюре Gerber® «Ніжна індичка» та «Ніжне курча».

View details Фруктове пюре Gerber® Яблуко
Продукт
6-12 місяців
Фруктове пюре Gerber Яблуко
5
4.5 (306)

Фруктове пюре Gerber® Яблуко

Фруктові пюре Gerber® підходять для першого знайомства малюка із розмаїттям смаків. Адже перші відчуття нового смаку формують звичку до правильного харчування із раннього дитинства.

View details М'ясне пюре Gerber® Ніжна індичка
Продукт
6-12 місяців
М'ясне пюре Gerber Ніжна індичка
4
3.7 (268)

М'ясне пюре Gerber® Ніжна індичка

Включаючи у меню малюка м’ясні пюре Gerber®, ви не тільки допомагаєте йому правильно зростати та розвиватися, але й попереджуєте можливість розвитку анемії. Правильне харчування дозволяє поповнювати нестачу заліза в організмі малюка та попередити розвиток анемії.

View details М'ясне пюре Gerber Ніжне курча
Продукт
6-12 місяців
М'ясне пюре Gerber Ніжне курча
4
3.7 (223)

М'ясне пюре Gerber Ніжне курча

Включаючи у меню малюка м’ясні пюре Gerber®, ви не тільки допомагаєте йому правильно зростати та розвиватися, але й попереджуєте можливість розвитку анемії. Правильне харчування дозволяє поповнювати нестачу заліза в організмі малюка та попередити розвиток анемії.

Нові продукти прикорму в березні     

Малюк має отримувати з їжею багато корисних речовин. Зокрема, вкрай важливі для росту та розвитку залізо, цинк, кальцій, вітаміни D та А. Тому прикорм дитини має бути різноманітним і поживним, багатим на овочі, фрукти та зелень, незалежно від сезону.

 

Розширюємо раціон з Gerber

 

Ось кілька ідей для розширення прикорму в березні.

Овочі та зелень

Болгарський перець

Джерело багатьох корисних елементів, зокрема бета-каротину, що є основою вітаміну А. Також містить рибофлавін (вітамін В2), фолієву й аскорбінову кислоту (вітамін С).

Болгарський перець можна давати дитині з 10 місяців. Для цього підійде пюре з варених або запечених плодів, які варто почистити та ретельно протерти.

Загалом перці корисніше їсти сирими, бо частина вітамінів руйнуються під час термічної обробки. Проте свіжий перець можна давати дітям лише у 1,5–2 роки. Починати слід з кількох дрібних шматочків, очищених від шкірки та зерняток.3

Ревінь

Стебла ревеню містять корисний для крові вітамін К та калій, потрібний для зміцнення м’язів і нервової системи. Також це джерело клітковини, яка стимулює травну систему, та поліфенолів — рослинних сполук, що діють як антиоксиданти та протизапальні засоби.

Дитина може спробувати ревінь після 6 місяців, коли вже звикне до першого прикорму. Починайте з мінімальної кількості термічно обробленого продукту. Згодом ревінь можна додавати до інших страв, поєднувати з морквою, полуницею та солодкими фруктами, як-от абрикоси чи сливи.

Важливо! Надмірне та постійне споживання ревеню, особливо в сирому вигляді, може бути шкідливим. Також у цієї рослини потенційно токсичне листя. Тому малюку варто пропонувати лише термічно оброблені стеблини. І, якщо у вас є сумніви, краще проконсультуйтеся з педіатром, перш ніж вводити ревінь до раціону дитині.4-11

Різні види цибулі

Порей, шалот, ріпчаста цибуля та її зелень — це багате джерело вітамінів та мікроелементів. До раціону малюка їх можна вводити у 7–8 місяців, додаючи пів чайної ложки подрібненої та термічно обробленої цибулі в пюре з інших овочів. Споживання сирої цибулі краще відкласти до 1–3 років, залежно від сорту.12,13,14

Шпинат

Листя шпинату містить вітаміни та мікроелементи, а також чудово переживає заморозку, тому його легко заготувати.

Шпинат можна давати з 6 місяців, у подрібненому та протертому вигляді по 2,5–5 мл, не більше ніж 1–2 рази на тиждень.15

Фрукти

Гранат

Багатий на вітаміни A, B1, B2, B3, B5, B6, E та антиоксиданти. Цей фрукт можна вводити до раціону дитини з початком прикорму, тобто після 6 місяців. Проте у вигляді свіжовичавленого соку, бо необхідно видалити кісточки.

Важливо! Звичайні соки промислового виробництва зазвичай містять цукор або штучні підсолоджувачі, які не рекомендуються дітям до одного року.16,17,18

Цитрусові

Ці фрукти багаті на вітамін С, що сприяє зміцненню імунної системи дитини та засвоєнню заліза з рослинної їжі. Також лимон містить трохи калію та клітковини, що впливають на підтримку електролітного балансу та травлення. Апельсин має в складі фолієву кислоту, яка потрібна для кровотворення.

Дитина може спробувати лимон у віці 6 місяців, апельсин — у 6–10 місяців. Починати введення краще з ½–1 чайної ложечки однорідного пюре в першій половині дня. Після цього потрібно спостерігати за дитиною, оскільки є ймовірність виникнення алергії.

Важливо: фрукти з високої кислотністю при контакті зі шкірою дитини можуть спричинити нешкідливий висип і погіршити пелюшковий висип.19-24

Ківі

Ще одне потужне джерело аскорбінової кислоти, тобто вітаміну С. Також містить калій, вітаміни групи B, бета-каротин (провітамін А), клітковину, пектин, магній, ретинол, вітамін Д та органічні кислоти.

Знайомство з ківі можна розпочати у 6–7 місяців, якщо у малюка немає схильності до алергії. Проте алергікам краще відкласти введення цього фрукта до 12 місяців.

Перша порція має бути не більше ½ чайної ложки стиглого плода. Його слід  ретельно розім’яти до однорідної консистенції. Якщо малюк добре реагує, ківі можна давати не більше 2 разів на тиждень, дуже плавно та обережно збільшуючи кількість.25,26,27

Маракуйя

М’якоть цього плода містить важливі для розвитку дитини вітаміни А і С та багато корисних мінералів, зокрема кальцій, мідь, магній і цинк. Крім того, жовті сорти багаті на кверцетин та особливий вид клітковини — пектин. У фіолетових маракуйях найбільше антоціанів, а в помаранчевих сортах більше каротиноїдів та лютеїну, що діють в організмі як антиоксиданти, захищають клітини та сприяють здоровому зору.

Важливо! Листя та шкірка маракуйї, а також м’якоть незрілого фрукта є токсичними.  

Стиглі плоди маракуйї мають яскравий аромат і зморшкувату шкірку. Також можна придбати заморожене пюре цього фрукта, адже м’якоть і насіння зберігаються у морозилці до 8 місяців.

Дитина може скуштувати м’якоть маракуйї після 6 місяців. Для прикорму важливо вибирати стиглі плоди або пюре без додавання цукру чи інших підсолоджувачів.28-34

Загальні поради з введення прикорму

Прикорм малюка рекомендовано починати з 6 місяців. Проте нові продукти не заміняють грудне молоко. Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує не лише годувати дитину груддю до 6-місячного віку, а й продовжувати грудне вигодовування разом із прикормом до 2 років чи навіть більше.

Перед тим як давати прикорм дитині упевніться, що вона готова до вживання немолочної їжі. Тобто може впевнено сидіти в кріселку для годування, крутити головою та не виштовхує ложку з рота. Також рекомендуємо попередньо проконсультуватися з вашим педіатром або сімейним лікарем.

На початку прикорму варто вводити однокомпонентні продукти: овочеві пюре (з кабачка, броколі, цвітної капусти, петрушки, пастернаку, білої моркви, картоплі, гарбуза), каші та фруктові пюре.

Нові овочі чи фрукти давайте не частіше, ніж кожні 3–4 дні. Починати введення варто з ½–1 чайної ложки. З кожним наступним днем потроху збільшуйте порцію, поки вона не досягне вікової норми — 60–150 мл на одне годування.

Нову кашу додавайте до раціону лише через тиждень після попередньої. Для першого разу вистачить 1–2 столових ложок. Проте крок за кроком порцію варто збільшувати, наближаючи до вікової норми — 150 мл. 

Загалом у 6–8 місяців дитина має отримувати приблизно по пів склянки м’якої їжі два-три рази на день. Вона має бути поживною та корисною, без солі, доданого цукру чи спецій.

Поступово розширюйте раціон малюка, знайомте його з новими смаками та поєднаннями продуктів. А у міру того, як розвиватимуться жувальні навички дитини, до раціону можна додавати нові текстури. Спочатку вона може спробувати перем’яті варені овочі та фрукти. А приблизно у 12 місяців — невеликі шматочки продуктів.

 

Загальні поради

Джерела

1.    NHS. Start for Life. Broccoli recipe. URL: https://www.nhs.uk/start-for-life/baby/recipes-and-meal-ideas/broccoli/

2.    Amy Kaczor, MS, RD. Can Babies Eat Brussels Sprouts? Do They Cause Gas? URL: https://www.pregnancyfoodchecker.com/babies-eat-brussels-sprouts-cause-gas/

3.    How do I give my baby Peppers as a first food for baby led weaning. Baby Led Feeding. URL: https://www.babyledfeeding.com/how-do-i-give-my-baby-peppers-as-a-first-food-for-baby-led-weaning/

4.    Xiang, H., Zuo, J., Guo, F., Dong, D. (2020). What we already know about rhubarb: a comprehensive review. Chinese medicine, 15, 88. DOI:10.1186/s13020-020-00370-6.
5.    Lorenz, E. C., Michet, C.J., Milliner, D.S., Lieske, J.C. (2013). Update on oxalate crystal disease. Current rheumatology reports, 15(7), 340. DOI:10.1007/s11926-013-0340-4. 
6.    Noonan, S.C., Savage, G.P. (1999). Oxalate content of foods and its effect on humans. Asia Pacific Clinical Journal, 8(1), 64-74. PMID: 24393738. 
7.    Chai, W., Liebman, M. (2005). Effect of different cooking methods on vegetable oxalate content. Journal of agricultural and food chemistry, 53(8), 3027–3030. DOI:10.1021/jf048128d. 
8.    Barceloux D. G. (2009). Rhubarb and oxalosis (Rheum species). Disease-a-month : DM, 55(6), 403–411. DOI:10.1016/j.disamonth.2009.03.011. 
9.    U.S. National Library of Medicine. Rhubarb Leaves Poisoning. URL: https://medlineplus.gov/ency/article/002876.htm
10.    Takeoka, G., Dao, L., Harden, L. Pantoja, A., Kuhl, J. (2012). Antioxidant activity, phenolic and anthocyanin contents of various rhubarb (Rheum spp.) varieties. Institute of Food Science and Technology. DOI:10.1111/j.1365-2621.2012.03174.x. 
11.    Weber RW. (2015). Allergen of the Month--Monk's Rhubarb. Ann Allergy Asthma Immunol, 115(4), A13. DOI: 10.1016/j.anai.2015.08.010.
12.    ПРИКОРМ: ЩОБ МАЛЮК РІС ЗДОРОВИМ. ПОРАДИ ПЕДІАТРІВ. URL: https://medicover.ua/blog/prykorm-schob-maljuk-ris-zdorovym-porady-pediatriv.html
13.    Нікастро, Х.Л., Росс, С.А., Мілнер, Дж.А. (2015). Дослідження профілактики раку (Філадельфія, Пенсільванія), 8(3), 181–189. DOI:10.1158/1940-6207.CAPR-14-0172.
14.    Американська академія алергічної астми та імунології. (2020). URL: https://www.aaaai.org/Tools-for-the-Public/Conditions-Library/Allergies/outdoor-food-allergies-relate 
15.    Chandani Nekitsing, Marion M. Hetherington. Implementing a ‘Vegetables First’ Approach to Complementary Feeding. Current Nutrition Reports. 2022. Vol.11. URL: https://link.springer.com/article/10.1007/s13668-022-00399-z
16.    Sheng Wu, and Li Tian (2017). (Punica granatum). Diverse Phytochemicals and Bioactivities in the Ancient Fruit and Modern Functional Food Pomegranate (Punica granatum). Molecules, 22(10), 1606. doi: 10.3390/molecules22101606. URL: https://www.mdpi.com/1420-3049/22/10/1606 
17.    Arnd Petersen, Andreas Kleinheinz, and Uta Jappe (2011). Anaphylactic reactions to pomegranate: identification and characterization of eliciting IgE-reactive components. Clin Transl Allergy. 2011; 1(Suppl 1): P88. doi: 10.1186/2045-7022-1-S1-P88. URL:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3354222/  
18.    Jung-Hyun Kim et al. Oral Allergy Syndrome in Birch Pollen-Sensitized Patients from a Korean University Hospital. J Korean Med Sci. 2018 Aug 13;33(33):e218. English. Published online Jul 03, 2018. URL: doi:https://jkms.org/DOIx.php?id=10.3346/jkms.2018.33.e218
19.    Park, Y-S., Kim, I-d., Dhungana, S. K., Park, E-J., Park, J-J., Kim, J-H., and Shin, D-H. (2021). Quality Characteristics and Antioxidant Potential of Lemon (Citrus limon Burm. f.) Seed Oil Extracted by Different Methods. Frontiers in Nutrition, 8. DOI: 10.3389/fnut.2021.644406. URL: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2021.644406/full 
20.    Li, P., Yao, X., Zhou, Q., Meng, X., Zhou, T., and Gu, Q. (2022). Frontiers in Nutrition, 9. DOI: 10.3389/fnut.2022.888745. URL: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2022.888745/ful
21.    American Academy of Allergy Asthma & Immunology. URL: https://www.aaaai.org/Tools-for-the-Public/Conditions-Library/Allergies…;
22.    Rangel-Huerta, O. D., Aguilera, C. M., Perez-de-la-Cruz, A., Vallejo, F., Tomas-Barberan, F., Gil, A., & Mesa, M. D. (2017). A serum metabolomics-driven approach predicts orange juice consumption and its impact on oxidative stress and inflammation in subjects from the BIONAOS study. Molecular nutrition & food research, 61(2)
23.    Czech, A., Zarycka, E., Yanovych, D., Zasadna, Z., Grzegorczyk, I., & Kłys, S. (2020). Mineral Content of the Pulp and Peel of Various Citrus Fruit Cultivars. Biological trace element research, 193(2), 555–563. DOI:10.1007/s12011-019-01727-1. URL:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6944645/ 
24.    National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS), National Institutes of Health, U.S Department of Health and Human Services. (2004).  (Citrus aurantium var. amara) Extracts and Constituents (±)-p-Synephrine [CAS No. 94-07-5] and (±)-p-Octopamine [CAS No. 104-14-3]/ URL:  https://ntp.niehs.nih.gov/sites/default/files/ntp/htdocs/chem_backgroun…;
25.    SolidStarts.com. Kiwi. URL: https://solidstarts.com/foods/kiwi/
26.    Richardson, D. P., Ansell, J., & Drummond, L. N. (2018). The nutritional and health attributes of kiwifruit: a review. European journal of nutrition, 57(8), 2659–2676. PMC6267416. DOI: 10.1007/s00394-018-1627-z. URL: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29470689/ 
27.    American Academy of Pediatrics. URL: https://www.healthychildren.org/English/healthy-living/nutrition/Pages/…;
28.    Sáenz, J. A., Nassar, M. (1972). Toxic effect of the fruit of Passiflora adenopoda D. C. on humans: phytochemical determination. Revista de biologia tropical, 20(1), 137–140.
29.    Spencer, K.C., Seigler, D.S. (1983). Cyanogenesis of Passiflora edulis. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 31(4), 794–796. DOI:10.1021/jf00118a028. 
30.    Dos Reis, L., Facco, E., Salvador, M., Flôres, S.H., de Oliveira Rios, A. (2018). Antioxidant potential and physicochemical characterization of yellow, purple and orange passion fruit. Journal of food science and technology, 55(7), 2679–2691. DOI:10.1007/s13197-018-3190-2. 
31.    Department of Crop Science, Faculty of Agriculture and Food Sciences, Universiti  Putra  Malaysia. Bintulu Sarawak Campus, 97008 Bintulu, Sarawak, Ramaiya, S., Bujang, J., & Zakaria, M. (2018). Nutritive Values of Passion Fruit (Passiflora Species) Seeds and Its Role in Human Health. Journal of Agriculture Food and Development, 4(1), 23–30. 
32.    Fruit Juice in Infants, Children, and Adolescents: Current Recommendations. Melvin B. Heyman, Steven A. Abrams, SECTION ON GASTROENTEROLOGY, HEPATOLOGY, AND NUTRITION, COMMITTEE ON NUTRITION, Pediatrics May 2017, e20170967; DOI: 10.1542/peds.2017-0967 
33.    American Academy of Pediatrics: HealthyChildren.org. (2017). Where We Stand: Fruit Juice. URL: https://www.healthychildren.org/English/healthy-living/nutrition/Pages/…;
34.    Fidler Mis, N., Braegger, C., Bronsky, J., Campoy, C., Domellöf, et al. (2017). Sugar in Infants, Children and Adolescents: A Position Paper of the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition Committee on Nutrition. Journal of pediatric gastroenterology and nutrition, 65(6), 681–696. DOI:10.1097/MPG.0000000000001733.
35.    Ланцюжок харчування. Львів: Медицина світу. 2010. 320 с.
36.    Pediatric nutrition| [edited by] Patricia Queen Samour, Kathy King. 4th ed.p.;cm. Rev.ed.of: Handbook of pediatric nutrition/3rd ed.c 2005.
37.    UNICEF Parenting. Feeding your baby: 6–12 months. URL: https://www.unicef.org/parenting/food-nutrition/feeding-your-baby-6-12-…

Рекомендовані статті

View details Чому дитина плаче: основні причини та що робити
Стаття
Чому дитина плаче

Чому дитина плаче: основні причини та що робити

Коли немовля плаче, це його природна та первинна мова спілкування зі світом.

4хв на прочитання

View details Прикорм для дитини в липні
Стаття
Прикорм для дитини у липні

Прикорм для дитини в липні

Літо набирає обертів, і під щедрим сонцем достигає все більше овочів, фруктів та ягід. Вони є цінним джерелом вітамінів і мікроелементів для організму, що активно росте та розвивається.

Іськів Мар`яна Юріївна

8хв на прочитання

View details Як впоратися з почуттям провини перед дитиною
Стаття
Набридло почуття провини перед дитиною? Ось поради, як позбутися від нав'язливих думок

Як впоратися з почуттям провини перед дитиною

Втомилися боротися з почуттям провини перед дитиною? Це абсолютно нормально, але марно, якщо ви намагаєтеся впоратися з усіма емоціями, пов'язаними з появою дитини.

3хв на прочитання

View details Харчова непереносимість та алергія у дітей
Стаття
Харчова алергія або непереносимість: на що варто звернути увагу

Харчова непереносимість та алергія у дітей

Харчова алергія у дитини або непереносимість деяких продуктів можуть проявитися в будь-який момент. Алергія — це реакція імунної системи на речовину, яку вона вважає шкідливою.

5хв на прочитання

View details Рефлюкс у дітей: як допомогти
Стаття
Рефлюкс у дітей: як допомогти

Рефлюкс у дітей: як допомогти

Рефлюкс у новонароджених — це один із найпоширеніших симптомів, який може турбувати малюка в перший рік життя.

4хв на прочитання

View details Поради молодому татові
Стаття
Поради молодому батькові — як стати практичним татом

Поради молодому татові

Що потрібно знати майбутньому татові?

5хв на прочитання

View details Поліноз у дітей: боремося з алергією на пилок
Стаття
Поліноз у дітей: боремося з алергією на пилок

Поліноз у дітей: боремося з алергією на пилок

Сезонна алергія на пилок рослин - явище, яке може істотно затьмарити радість весняних прогулянок на свіжому повітрі для вашого малюка.

4хв на прочитання

View details Арахідонова кислота (ARA): у чому користь для дітей?
Стаття
Арахідонова кислота (ARA): у чому користь для дітей?

Арахідонова кислота (ARA): у чому користь для дітей?

У перші роки життя організм дитини активно росте та розвивається.

3хв на прочитання

View details Алкоголь при грудному вигодовуванні (ГВ): чи можна пити?
Стаття
Алкоголь при грудному вигодовуванні (ГВ): чи можна пити? | Nestlebaby.com.ua

Алкоголь при грудному вигодовуванні (ГВ): чи можна пити?

Грудне вигодовування – це процес, який має надзвичайний вплив на розвиток і здоров'я малюка.

3хв на прочитання

View details 8 місяців дитині
Стаття
Календарь прививок в Украине: правила вакцинации | Nestlebaby.com.ua

8 місяців дитині

Безумовно, що кожен період життя супроводжується своїми особливостями, викликами та моментами радості.

5хв на прочитання

View details Вітрянка у дітей до року: симптоми і лікування немовлят
Стаття
Вітрянка у дітей до року: симптоми і лікування немовлят

Вітрянка у дітей до року: симптоми і лікування немовлят

Вітрянка - одне з найбільш поширених вірусних захворювань у дітей. Найчастіше виникає в дошкільному та молодшому шкільному віці, але іноді - і у немовлят.

3хв на прочитання

View details Анемія у дітей
Стаття
Потреба в залізі у дітей. Комплекс вітамінів і заліза Iron+

Анемія у дітей

Залізо – один з найбільш важливих мікроелементів для організму людини. Воно входить в склад різних тканинних білків, ферментів, які забезпечують обмін речовин в клітинах.

7хв на прочитання

View details Перші два роки життя малюка – час дивовижних змін
Стаття
Перші два роки життя малюка – час дивовижних змін

Перші два роки життя малюка – час дивовижних змін

Як швидко ростуть діти, немов за помахом чарівної палички. У півроку малюк подвоїть свою вагу, а до року - потроїть і стане в півтора рази вище, ніж був при народженні. Це справжнє диво природи.

3хв на прочитання

View details Контрацепція при грудному вигодовуванні (ГВ): ТОП-7 методів
Стаття
Контрацепция при грудном вскармливании (ГВ): ТОП-7 методов | Nestlebaby.com.ua

Контрацепція при грудному вигодовуванні (ГВ): ТОП-7 методів

Мінімальна перерва між пологами, за словами медиків, – 3 роки. Виношування та народження дитини, годування грудьми – усе це навантаження на жіночий організм.

3хв на прочитання

View details Діатез у немовляти: що це і як допомогти дитині?
Стаття
Діатез у немовляти: що це і як допомогти дитині?

Діатез у немовляти: що це і як допомогти дитині?

Дві причини, які дуже часто змушують батьків хвилюватися — це проблеми з животиком і висипання на шкірі.

Андрій Шиманський

4хв на прочитання

View details Ацетон у дітей: основні симптоми та причини його підвищення
Стаття
Ацетон у детей: основные симптомы и причины его повышения | Nestlebaby.com.ua

Ацетон у дітей: основні симптоми та причини його підвищення

Ацетонемічний стан, за деякими даними, трапляється у кожної п'ятої дитини. Водночас до нього більше схильні хлопчики, ніж дівчатка. Що потрібно знати про ацетон у дітей і як йому запобігти?

4хв на прочитання

View details Введення прикорму: як і коли вводити прикорм?
Стаття
Перший прикорм малюка? Будьте у всеозброєнні!

Введення прикорму: як і коли вводити прикорм?

Введення прикорму – це процес, під час якого дитина поступово знайомиться з новими харчовими продуктами, окрім грудного молока чи адаптованої молочної суміші.

5хв на прочитання

View details Як відучити дитину спати з мамою: ТОП-10 способів
Стаття
Як відучити дитину спати з мамою

Як відучити дитину спати з мамою: ТОП-10 способів

Коли і як відучити дитину спати з мамою? Дізнайтеся про основні переваги окремого сну та про 10 способів привчити маля до власного ліжка.

4хв на прочитання

View details Як молодій мамі впоратися з почуттям самотності
Стаття
Відчуваєте себе самотньо? Ось 10 порад, чим зайнятися з новонародженим і повернутися до колишнього життя

Як молодій мамі впоратися з почуттям самотності

Навіть з достатком інтернет-форумів для батьків, молоді мами часто відчувають себе самотніми.

4хв на прочитання

Приєднуйтеся до Клубу

  Приєднуйтеся до Клубу

Ми знаємо, що бути мамою - це не тільки безмежне щастя, а ще й велика відповідальність. Ми допоможемо вам!

Логотип поштової розсилки

Поштова розсилка

Учасники клубу отримують на пошту інформацію про розвиток дитини на всіх етапах.

Логотип безкоштовного тестування

Безкоштовне тестування

Учасники клубу можуть безкоштовно спробувати харчування від Nestle®.

Логотип поради та статті

Поради та статті

Поради від експертів для покращення фізичного стану.