Стаття написана на основі офіційних і перевірених джерел інформації. Проте погляди щодо віку та способу введення певних продуктів у прикорм можуть відрізнятися залежно від досвіду конкретного спеціаліста, індивідуальних особливостей кожної дитини тощо. Тому рекомендації мають лише загальний характер і не можуть замінити консультацію лікаря.
Вересневі овочі та фрукти: з чого починати прикорм дитини
Під час першого прикорму малюк знайомиться з різними продуктами. І велику частку нової їжі становлять саме овочі.
Кабачок
Кабачок для першого прикорму підходить чи не найкраще. Цей овоч містить вітаміни, мінерали, клітковину й антиоксиданти. А завдяки тому, що він низькоалергенний і добре засвоюється, кабачкове пюре можна давати малюкам із 6 місяців.
Починати варто з 1 чайної ложки, поступово збільшуючи порцію до 150 г в поєднанні з 2–3 краплями нерафінованої олії. Згодом до пюре з кабачка можна додавати м’який сир та відварене й ретельно перетерте нежирне м’ясо. 1,2 Для цього добре підійдуть готові м’ясні пюре Gerber® «Ніжна індичка» та «Ніжне курча».
Також овочевий відвар з кабачка можна застосовувати під час приготування каш для малюка.1,2
Також овочевий відвар з кабачка можна застосовувати під час приготування каш для малюка.1,2
Броколі
Цей гіпоалергенний овоч містить багато корисного:
- вітаміни А, С та групи B (рибофлавін, тіамін, пантотенову кислоту);
- фолієву, лимонну, яблучну і винну кислоти;
- біотин і калій.
Броколі допомагає покращити імунну відповідь та знизити ризик виникнення анемії. Також він впливає на нормалізацію роботи нервової системи, регулювання вуглеводного, жирового обміну та засвоювання заліза з інших продуктів.
Однокомпонентне пюре з броколі також рекомендовано давати з 6 місяців. А у віці 8–9 місяців його можна поєднувати з уведенням кисломолочного сиру та м’ясного пюре.15
Гарбуз
Гарбуз — справжня скарбниця поживних речовин, адже містить:
- вітаміни В1, В2, В5, В6, С, Н, К та РР;
- фтор, магній, мідь, кальцій, цинк, фосфор і йод;
- пектини, цукри, білки та жири.
До дитячого раціону гарбуз можна вводити з 6 місяців у подрібненому вигляді. Це може бути суп-пюре чи каша, приготована у мультиварці. Також для першого знайомства чудово підходять готові однокомпонентні пюре, зокрема Gerber® «Гарбуз».
Згодом малюк може скуштувати запечені у духовці шматочки, гарбузові оладки чи запіканку. Також гарбузове пюре можна поєднувати з безмолочною рисовою кашею.3,4
Цвітна капуста
Це джерело вітамінів С, В, Н, клітковини та мінеральних речовин.
Цвітну капусту можна вводити до раціону з 6–7 місяців у вигляді однокомпонентного пюре. З 12-місячного віку малюку можна давати цілі шматочки запеченої або вареної капусти.16
Морква
Морква багата на бета-каротин — основу вітаміну А. Також вона має у складі:
- вітаміни групи B, С, Е та К;
- нікотинову кислоту, цинк, калій, фосфор і залізо;
- мідь, йод, магній, фтор, хром і нікель.
Почати знайомство з морквою варто з 6–7 місяців. Для цього підійде однокомпонентне пюре. А коли малюк підросте, можна додати в його меню складніші страви з морквою, зокрема запіканку, сирники, морквяний торт або пиріг.9
Картопля
У вересні збирають урожай картоплі. Тож в цей період вона стає справжньою королевою осені.
Бульба містить калій, магній, вітаміни групи B та вуглеводи. Завдяки цьому вона сприяє підвищенню імунітету та покращенню травлення. Крім того, картопля зазвичай не викликає алергічних реакцій. Її рекомендовано давати з 6–7 місяців у вигляді пюре.5,6,7,8
Яблука
З усіх фруктів яблука найбільш безпечні для першого прикорму немовлят. Вони містять пектини, клітковину, вітаміни групи B, A та С.
Яблука варто вводити в раціон малюка з 6–8 місяців. Починати слід з однокомпонентного пюре, приготованого з термічно оброблених плодів зелених і білих сортів.
У 9-місячному віці дитині можна давати печені яблука без шкірки та запіканки.18
Сезонні овочі для розширення прикорму у вересні
Коли малюк познайомився з усіма овочами для першого прикорму, поступово до дитячого раціону можна вводити нові плоди.
Бобові
Горох, сочевиця, квасоля та інші бобові містять велику кількість білків, клітковини, вітамінів і мікроелементів.
- Соя містить багато бета-каротину, вітаміну Д, холіну, біотину, фолієвої кислоти, вітамінів групи B та Е.
- Квасоля має в складі вітаміни групи B, С, РР, К, каротин, а також мідь, йод, цинк, магній, кальцій та залізо.
- Горох є джерелом вітамінів, селену, магнію, кальцію, заліза, фосфору, йоду та калію.
- Сочевиця багата на вітаміни групи B, омега-жири, магній та залізо.1
Вводити бобові у раціон малюка рекомендовано не раніше 7–8 місяців. У цьому віці їх можна додавати у багатокомпонентні овочеві пюре і протерті супи.
Важливо: вводити бобові, приготовані з сухої речовини, можна не раніше 3-річного віку.1
Селера
Цей гіпоалергенний продукт забезпечує організм корисними речовинами, серед яких цинк, залізо, мідь, кальцій, селен, йод і вітаміни А та С.
Введення селери в раціон можна починати 7–8 місяців, після знайомства з іншими овочевими та м’ясними пюре.11
Цибуля порей
Вона, як і ріпчаста цибуля, є джерелом багатьох вітамінів і мікроелементів. У подрібненому та термічно обробленому вигляді порей дозволено споживати малюкам з 7–8 місяців. Для початку достатньо додати пів чайної ложки в пюре з інших овочів, таких як кабачок, морква, гарбуз чи картопля.
Свіжу цибулю порей можна давати дітям з 3-річного віку. Її кладуть до салатів, перших та других страв.12,13,14
Капуста
У вересні збирають багато сортів капусти. Проте одні можна давати малюкам у більш ранньому віці, а з іншими доведеться зачекати трохи довше.
- Брюссельську капусту рекомендовано споживати не раніше ніж у 7 місяців.16
- Білокачанну капусту можна вводити в раціон дитини у віці 7–8 місяців як добавку до овочевого пюре з інших інгредієнтів. У більших кількостях вона може спричинити здуття живота та розвиток кишкової коліки.17
- Капусту романеско дають малюкам з 8–10 місяців у подрібненому термічно обробленому вигляді. Починати варто з ½ чайної ложки, поступово збільшуючи об’єм.17
Водночас кожен сорт корисний і важливий. Наприклад, брюссельська капуста багата на клітковину, аскорбінову кислоту та рибофлавін. А романеско — на вітаміни, мікроелементи, фолієву кислоту та антиоксиданти.
Буряк
Цей овоч — чудове джерело пектину та клітковини. Також він містить:
- вітаміни групи В, РР, С, К та Е;
- фолієву кислоту, кальцій, калій, магній та йод,
- цинк, залізо та мідь.
Буряк дозволено давати малюкам з 8–10 місяців у відвареному та подрібненому вигляді. Початкова порція — ½ чайної ложки. Якщо все добре, кількість овоча можна поступово збільшувати до трьох столових ложок. Також буряк додають у супи та салати, овочеві запіканки й оладки.10
Сезонні фрукти: правила введення у прикорм
Фрукти не менш важливі для збалансованого дитячого раціону, ніж овочі. Тож вересень — чудова пора, щоб познайомити малюка з новими сезонними плодами.
Груші
Це джерело харчових волокон і корисних речовин, зокрема вітамінів, фолієвої кислоти, калію, антиоксидантів і флавоноїдів.
Грушеве пюре краще давати у 9 місяців. Для початку достатньо ½ чайної ложки. Згодом можна збільшувати обсяг порції та міксувати його з іншими фруктами та кашами.19,20,21
Кавун
Восени кавуни досягають максимальної стиглості. Вони багаті на вітаміни групи B, С і РР, залізо, магній та мікроелементи.
Кавун дозволено вводити у прикорм з 6 місяців. Починати варто з мінімальної кількості. У 11–12 місяців можна давати близько 50 г на добу, а з 18 місяців добову порцію можна поступово збільшувати до 150 г.24,25,26,27
Виноград
Виноград має у складі вітаміни групи B і калій. Проте з огляду на безпеку та індивідуальні особливості травної системи, знайомство з цим фруктом краще відкласти до 9-місячного віку.
Щоб увести його у прикорм дитини, виноград потрібно очистити від шкірки й кісточок. З отриманої м’якоті варто зробити пюре або смузі.
Варто починати з половини ягідки й дуже уважно спостерігати за реакцією малюка. Також його не слід поєднувати з іншою їжею, а особливо з молочними продуктами.28,29,30
Сливи
Сливи містять вітаміни С, К, РР, В та А. Пюре з цих фруктів рекомендовано вводити в дитячий раціон з 2 років. Починати слід з 1–2 чайних ложок, поступово збільшуючи порцію до 150–200 г.22,23
При цьому пюре з чорносливу можна давати діткам з 6 місяців. Його можна приготувати самостійно або використовувати готове пюре Gerber® «Чорнослив».
Як правильно вводити прикорм дитині: загальні правила та поради
Коли почати знайомство з новою їжею?
ВООЗ рекомендує доповнювати грудне вигодовування першими продуктами прикорму з 6 місяців.
Також, щоб визначити, коли можна підгодовувати дитину дорослою їжею, звертайте увагу на її поведінку та рівень розвитку. Малюк, що готовий до прикорму має навчитися:
- сидіти на дитячому стільці з підтримкою;
- впевнено тримати голову та крутити нею;
- не виштовхувати ложку з рота;
- відкривати рот, коли бачить їжу.18
Важливо: перед початком прикорму обов’язково порадьтеся зі своїм сімейним лікарем або педіатром.
Які продукти варто вибирати?
Прикорм має бути різноманітним і збалансованим. Тому важливо уводити в раціон малюка різні продукти.
- Пюре з низькоалергенних овочів. Насамперед це кабачок, броколі, цвітна капуста, біла морква, картопля та гарбуз.
- Залізовмісні каші — кукурудзяна, гречана, рисова. Їх слід розводити водою, грудним молоком або спеціальною дитячою сумішшю.
- Пюре з низькоалергенних фруктів. Більш легкі для засвоєння жовті та зелені яблука.
- Пюре з нежирного м’яса — індички, кролика, курятини. Бажано використовувати спеціалізовані дитячі консерви промислового виробництва.
Також не забуваємо про рослинні олії, яєчний жовток та кисломолочні продукти.
Важливо: у будь-які дитячі страви не можна додавати сіль, цукор та спеції.
Як вводити нову їжу до раціону?
Нові види овочів чи фруктів варто давати дитині не частіше, ніж раз на 3–4 дні. Нову кашу слід вводити лише через тиждень після попередньої.
Для першого прикорму достатньо буде ½–1 чайної ложки однокомпонентного пюре на день. Якщо негативної реакції на продукт немає, з кожним наступним днем можна потроху збільшувати порцію, доки вона не досягне вікової норми.31
Крім того, введення прикорму не заміняє грудного вигодовування. На цьому етапі доросла їжа — лише невелика частина дитячого раціону, яка доповнює грудне молоко.
Важливо: малюка рекомендовано годувати груддю щонайменше до 6-місячного віку. Проте краще продовжувати годування грудним молоком якомога довше.
Джерела
1. Guidelines for complementary feeding in healthy infants. Enrique Romero-Velarde et al. Boletín Médico del Hospital Infantil de México (English Edition). 2016. Vol.73. URL: https://www.elsevier.es/en-revista-boletin-medico-del-hospital-infantil-201-articulo-guidelines-for-complementary-feeding-in-S2444340917000401
2. Scientific Opinion on the appropriate age for introduction of complementary feeding of infants. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). EFSA Journal. 2009. Vol.7. URL: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.2903/j.efsa.2009.1423
3. SolidStarts.com. Pumpkin. URL: https://solidstarts.com/foods/pumpkin/
4. Kulczyński, B., & Gramza-Michałowska, A. (2019). Molecules (Basel, Switzerland), 24(18), 3212. DOI :10.3390/molecules24183212.
5. SolidStarts.com. Potato. URL: https://solidstarts.com/foods/potato/
6. Beluska-Turkan, K., Korczak, R., Hartell, B., Moskal, K., Maukonen, J., et al. (2019). Nutrients, 11(12), 2891. DOI: 10.3390/nu11122891.
7. Robertson, T.M., Alzaabi, A.Z., Robertson, M.D., Fielding, B.A. (2018). Nutrients, 10(11), 1764. DOI:10.3390/nu10111764.
8. Dogru, M., Ozmen, S., Bostanci, I., Keles, S. (2015). La Clinica terapeutica, 166(1), 12–15. DOI:10.7417/CT.2015.1794.
9. Chandani Nekitsing, Marion M. Hetherington. Implementing a ‘Vegetables First’ Approach to Complementary Feeding. Current Nutrition Reports. 2022. Vol.11. URL: https://link.springer.com/article/10.1007/s13668-022-00399-z
10. Parvin Mirmiran, Zeinab Houshialsadat, Zahra Gaeini, Zahra Bahadoran, Fereidoun Azizi. Functional properties of beetroot (Beta vulgaris) in management of cardio-metabolic diseases. Nutrition & Metabolism. 2020. URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6947971/
11. Complementary Feeding: A Position Paper by the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition (ESPGHAN) Committee on Nutrition. Fewtrell, Mary; Bronsky, Jiri; Campoy, Cristina et al. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition 64(1). 2017. URL: https://journals.lww.com/jpgn/Fulltext/2017/01000/Complementary_Feeding__A_Position_Paper_by_the.21.aspx
12. ПРИКОРМ: ЩОБ МАЛЮК РІС ЗДОРОВИМ. ПОРАДИ ПЕДІАТРІВ. URL: https://medicover.ua/blog/prykorm-schob-maljuk-ris-zdorovym-porady-pediatriv.html
13. Нікастро, Х.Л., Росс, С.А., Мілнер, Дж.А. (2015). Дослідження профілактики раку (Філадельфія, Пенсільванія), 8(3), 181–189. DOI:10.1158/1940-6207.CAPR-14-0172.
14. Американська академія алергічної астми та імунології. (2020). URL: https://www.aaaai.org/Tools-for-the-Public/Conditions-Library/Allergies/outdoor-food-allergies-relate
15. NHS. Start for Life. Broccoli recipe. URL: https://www.nhs.uk/start-for-life/baby/recipes-and-meal-ideas/broccoli/
16. Amy Kaczor, MS, RD. Can Babies Eat Brussels Sprouts? Do They Cause Gas? URL: https://www.pregnancyfoodchecker.com/babies-eat-brussels-sprouts-cause-gas/
17. The Beginners Guide to Cruciferous Vegetables. URL: https://www.eatright.org/food/food-groups/vegetables/the-beginners-guide-to-cruciferous-vegetables
18. Ланцюжок харчування. Львів: Медицина світу. 2010. 320 с.
19. Лі X., Ван Т., Чжоу Б., Гао В., Цао Дж. та Хуан Л. (2014). Харчова хімія, 152, 531–538. DOI: 10.1016/j.foodchem.2013.12.010
20. Де Йонг, NW, Терлоу, С., ван Бовен, Ф.Е., ван Маарен, MS, Шреурс, М., ван ден Берг-Сомхорст, Д., Ессер, Д., і Бастіан-Нет, С. (2021). Поживні речовини, 13(4), 1355. DOI: 10.3390/nu13041355
21. Американська академія алергічної астми та імунології. URL: https://www.aaaai.org/Tools-for-the-Public/Conditions-Library/Allergies/Oral-allergy-syndrome-(OAS).
22. SolidStarts.com. Plum. URL: https://solidstarts.com/foods/plum/
23. Pastorello, E. A., Ortolani, C., Farioli, L., Pravettoni, V., Ispano, M., Borga, A., Bengtsson, A., Incorvaia, C., Berti, C., & Zanussi, C. (1994). The Journal of allergy and clinical immunology, 94(4), 699–707. DOI: 10.1016/0091-6749(94)90177-5.
24. SolidStarts.com. Watermelon. URL: https://solidstarts.com/foods/watermelon/
25. Tamburini, E., Costa, S., Rugiero, I., Pedrini, P., & Marchetti, MG (2017). 4), 746. DOI: 10.3390/s17040746.
26. Американська академія алергії, астми та імунології. (2020).
27. Като Т, Тадзіма Н, Кітамура К, Такасато Ю, Тадзіма І, Оно М, Тагамі К, Сакаі К, Фурута Т, Сугіура С, Іто К. (2018). Arerugi, 67(2):129-138. Японський. DOI: 10.15036/arerugi.67.129.
28. Fidler Mis, N., Braegger, C., Bronsky, J., Campoy, C., Domellöf та ін. (2017). Журнал дитячої гастроентерології та харчування, 65 (6), 681–696. DOI:10.1097/MPG.0000000000001733.
29. Хейман, М., Абрамс, С. (2017). Педіатрія, 139 (6) e20170967. DOI:10.1542/peds.2017-0967.
30. Бірчер А., Більярді П., Їлмаз Б. (1999). Журнал алергії та клінічної імунології, 104 (5), 1111-1113.
31. Pediatric nutrition| [edited by] Patricia Queen Samour, Kathy King. 4th ed.p.;cm. Rev.ed.of: Handbook of pediatric nutrition/3rd ed.c 2005.
32. UNICEF Parenting. Feeding your baby: 6–12 months. URL: https://www.unicef.org/parenting/food-nutrition/feeding-your-baby-6-12-months
Рекомендовані статті