Фрукти - важливе джерело вітамінів для людини. Вони потрібні і мамі, і дитині.

Які фрукти під час ГВ можна годуючій мамі? Чи правда, що полуницю та цитрусові варто виключити з повсякденного раціону? Спробуємо відповісти на ці питання у нашій статті.

Розвіюємо міфи

Ви теж чули, що мама на ГВ має дотримуватися суворої дієти? Насправді, це помилка. Деякі виключають з раціону багато корисних та поживних продуктів, чим позбавляють себе і малюка необхідних вітамінів, амінокислот та мінеральних речовин. Інші і взагалі, можуть відмовитися від ГВ, що вкрай небажано.

Важливо!

ВООЗ рекомендує годувати дітей грудним молоком до двох років, адже це ідеальна їжа для гармонійного зростання та розвитку малюка.

Грудне молоко - краще харчування для малюка

Насправді, ні ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров'я), ні Ла Лече Ліга (Міжнародна організація для підтримки мам-годувальниць) ніколи не говорили про повну заборону вживання фруктів і ягід або будь-яких інших продуктів під час лактації. Головне, щоб раціон годувальниці був збалансованим. Він повинен містити цілісні злаки, бобові, м'ясо, рибу, зокрема жирну, також багато овочів і фруктів, щоб організм отримав достатню кількість корисних речовин.

Але чому ж в Україні зазвичай обмежують раціон годуючої мами? Чому таку кількість ягід та фруктів при ГВ не рекомендують чи навіть забороняють їсти?

Справді, зв'язок між маминим харчуванням та грудним молоком існує. Але вплив раціону далеко не такий сильний, як багато хто звикли думати. Їжа мами розщеплюється у шлунково-кишковому тракті, і молекули потрапляють у кров. Молекули "подорожують" до капілярів грудної тканини, де через клітини, що вистилають альвеоли, можуть просочуватися в молоко. Весь цей процес називають дифузією. Водночас системи жіночого організму фільтрують отримані з їжі речовини і їхні частки, наприклад, деякі білки, протеїни, вітаміни, мінерали або лікарські засоби, дійсно потрапляють у грудне молоко. Тому важливо не так те, що ми їмо, а те — як і в якій кількості.

 

Прослухати новий подкаст

Батьківство без фільтрів подкаст

Які фрукти можна мамі, що годує

Яблука
Найбільш нейтральний, ідеальний варіант фруктів при ГВ. Містять багато клітковини, заліза, кальцію, магнію, йоду. Можна їсти сирими чи запікати.

Груші
Низькоалергенні фрукти, як і яблука. Джерело фолієвої кислоти, пектину, клітковини, калію, вітамінів А, В9, С. Вживати краще без шкірки та в помірній кількості, щоб не спровокувати кольки у малюка.

Банани
Чудова альтернатива десертам. Містять багато калію, який збільшує вироблення «гормону радості» серотоніну, і багато калорій, завдяки чому банани – багате джерело енергії.

Персики
Корисні фрукти, які містять багато магнію, що підвищує настрій та стійкість до стресу, а також є необхідним для розвитку мозку дитини.

Абрикоси
Скарбниця вітамінів, мікроелементів, бета-каротину (провітамін А).

Черешня, аґрус, вишня, шовковиця, чорниця
Джерело антиоксидантів та вітамінів, водночас містять достатньо вітаміну C.

Смородина (червона, чорна)
Містить велику кількість вітаміну С, тому є потенційним алергеном. Необхідно їсти обережно, краще спочатку у вигляді морсу, а потім вже ягоди в невеликих кількостях.

Сливи, алича
Поліпшують роботу кишківника, але захоплюватися не варто, оскільки у великих кількостях сливи можуть спровокувати діарею.

Кавуни та дині
Баштанні культури містять багато корисних речовин і велику кількість води, що збільшує лактацію. Однак до них потрібно ставитись з обережністю. Їжте кавуни та дині в помірній кількості (не більше 150-200 г м'якоті), тільки в сезон (серпень - початок вересня).

Раціон також можна урізноманітнити соками. Віддавайте перевагу свіжим замість пакетованих, так як в останніх багато цукру. Але і фрешами не варто занадто захоплюватися:

  • у великій кількості вони так само, як і фрукти, можуть викликати алергію;
  • кислі соки з яблук, смородини, журавлини можуть підвищувати кислотність;
  • виноградний сік містить багато глюкози і швидко засвоюється, тому може різко підвищити рівень цукру в крові;
  • деякі види соків мають сечогінні та проносні властивості, тому їх кількість краще обмежити до невеликої порції.

Порада!

Фруктові та овочеві фреши рекомендують пити зранку за 30 хвилин до сніданку або в проміжках між основними прийомами їжі. Випитий після їжі фреш може спровокувати бродіння та здуття живота.

Читайте також: Правильний початок грудного вигодовування - запорука довгої та безпроблемної лактації

Якими можуть бути перекуси для мами, яка годує

Фрукти та ягоди, які слід вживати з обережністю

Отже, є продукти, які рекомендують обмежувати чи додавати в раціон з обережністю, але повністю заборонених – не існує. Але в перші місяці життя дитини багато фахівців радять утриматися від вживання, особливо в перші три місяці годування груддю:

  • винограду;
  • полуниці;
  • малини;
  • екзотичні фрукти і ягоди (наприклад, манго).

Отже, список фруктів та ягід, які небажано вводити у свій раціон у великій кількості:

Екзотичні
папайя, манго, фейхоа, ківі, ананаси, хурма, авокадо, інжир, гранат
Екзотичні фрукти потрібно їсти з обережністю з двох причин. По-перше, вони не ростуть у наших широтах, тож незвичні для організму української жінки. Дитина може відреагувати на незнайомий продукт негативно. По-друге, у процесі тривалого транспортування плоди можуть обробляти хімічними речовинами, щоб товар не зіпсувався.

Цитрусові
апельсини, лимони, лайм, грейпфрути, мандарини, помело
Якщо немає протипоказань, додавайте цитрусові у раціон поступово: для початку спробуйте кілька часточок, і простежте за реакцією малюка.

Червоні ягоди
малина, обліпиха, суниця, полуниця
Додавайте до раціону невеликими порціями. Дотримуйтесь особливої ​​обережності, якщо у вашій родині є алергія на ці ягоди.

Виноград
Містить багато мінералів та мікроелементів, корисних для розвитку кісткової системи. Але може викликати кольки у малюка, тому що у складі є речовини, які провокують бродіння. Додавайте до раціону невелику кількість.

Як зрозуміти, що малюкові щось не підходить

У перші місяці життя дитина часто буває вибаглива до їжі або її мучать кольки. Більшість мам шукають причину цього у власному раціоні та грудному молоці. Але дослідження показують, що лише трохи більше 1% дітей страждають на алергію на компоненти грудного молока матері.

Важливо!

У меню мами набагато частіше викликають алергію у малюка такі багаті на білки продукти, як коров'яче молоко, яйця, морепродукти, горіхи, пшениця, а не щіпка прянощів у підливі або кілька з'їдених фруктів, через які всі звикли переживати. Про непереносимість немовлям будь-якого продукту у вашому раціоні свідчать:

  • примхливість та плач після годування;
  • сильна відрижка;
  • діарея чи запор;
  • притискання колін до грудей.

Читайте також: Що таке алергія?

Якщо помітили ці симптоми у свого малюка, обов'язково зверніться до лікаря. Він допоможе знайти причину та правильне вирішення проблеми. Можливо, вам доведеться виключити на кілька тижнів із раціону певні продукти, щоб подивитися, якою буде реакція малюка після їхнього повторного вживання.

Корисний лайфхак: почніть щоденник харчування та записуйте туди своє щоденне меню, а також реакцію дитини на все, що ви їли чи пили. Це допоможе визначити деякі закономірності та виключити небажані продукти.

Важливо!

Перш ніж відмовлятися від будь-яких продуктів, проконсультуйтеся з лікарем. Адже їжа - це джерело корисних поживних речовин і потрібно переконатися, що, виключивши з раціону один продукт, ви отримаєте все необхідне з інших джерел.

Читайте також: Які овочі можна їсти при грудному вигодовуванні?

Вітаміни і мінерали важливі

Висновки та рекомендації

Що можна, а що не можна? І в якій кількості їсти плоди та ягоди?

  1. Все добре в міру. Дотримуйтесь балансу, їжте більше нейтральних фруктів і ягід, потенційно алергенні додавайте в раціон менше і з обережністю.
  2. Їжте звичні вам місцеві продукти і лише у сезон. А ось до привізних та тепличних плодів ставтеся обережно, адже вони можуть бути перенасичені пестицидами або оброблені хімікатами під час транспортування. Наприклад, полуниця взимку, ранні кавуни.
  3. Додайте ягоди та фрукти при ГВ у своє меню поступово. Кожен новий продукт додавайте в меню потроху і не забувайте спостерігати реакцію малюка в наступні три дні.
  4. Важливо не тільки скільки, а й як ви їсте. Деякі дієтологи радять їсти фрукти натще і не змішувати їх іншими продуктами. Таким чином вони швидше перетравлюються та віддають організму більше корисних речовин. Якщо ж їсти плоди після ситного обіду, процес перетравлення значно сповільниться. Це може викликати бродіння і не дуже добре позначається на здоров'ї людини. Тому часто фахівці рекомендують їсти фрукти за 1 годину до їди або через дві години після.

 

Важливо!

Не забувайте дотримуватися режиму пиття. Мамі, яка годує, потрібно 1,5–2 літри чистої води на добу.

Отже, фрукти при ГВ дуже важливі. Це є джерелом корисних речовин для грудного молока. Практично всі продукти можна і потрібно мамі, яка годує. Головне, дотримуватися балансу і не захоплюватися. Додавайте фрукти та ягоди у повсякденне меню поступово, надаючи перевагу плодам, максимально звичним для вас та вашого регіону.

Популярні питання

1. Які продукти не можна під час лактації?

Немає такого продукту, який заборонений всім мамам категорично. Але варто обмежити коров'яче молоко та продукти з нього; надто гостру та солону їжу; консерви та страви, які містять консерванти, стабілізатори та емульгатори; продукти, які можуть спричинити нетравлення шлунка; екзотичні фрукти та незвичну для вашого раціону їжу.

2. Що потрібно вживати у їжу при ГВ обов'язково?

Немає універсального списку продуктів необхідних всім, все індивідуально. Фахівці рекомендують дотримуватися балансу та включати в меню поживні та корисні продукти: цілісні злаки, крупи, бобові, м'ясо, рибу, багато овочів та фруктів, щоб наситити організм корисними речовинами та покращити роботу кишечника.

3. Із чого складається грудне молоко?

Грудне молоко складається із тисячі різних компонентів. Водночас вчені продовжують відкривати нові складові, а також вивчати властивості відомих речовин. Ось тільки деякі з них:

  • Олігосахариди – спеціальні сполуки, що містяться у грудному молоці, які сприяють формуванню імунітету малюка.
  • Білки високої якості, необхідні для зростання та розвитку малюка.
  • Лактоза – основний вуглевод грудного молока, який покращує роботу травної системи. Необхідна кількість жирів, які забезпечують половину потрібних дитині калорій і мають важливий вплив на розвиток мозку та зору.
  • Вітаміни та мінерали, отримані мамою з продуктів харчування: йод, вітаміни А, D, групи В, а також різні види корисних мікрофлор ​​кишечника бактерій.

Матеріал затверджений лікарем Оксаною Негрич

Приєднуйтеся до Клубу

  Приєднуйтеся до Клубу

Ми знаємо, що бути мамою - це не тільки безмежне щастя, а ще й велика відповідальність. Ми допоможемо вам!

Логотип поштової розсилки

Поштова розсилка

Учасники клубу отримують на пошту інформацію про розвиток дитини на всіх етапах.

Логотип безкоштовного тестування

Безкоштовне тестування

Учасники клубу можуть безкоштовно спробувати харчування від Nestle®.

Логотип поради та статті

Поради та статті

Поради від експертів для покращення фізичного стану.