Правильний білок у харчуванні малюка – профілактика виникнення алергії
Алергія — це неадекватна та надмірна імунна реакція, як правило, на нешкідливі речовини (наприклад, білок коров'ячого молока).
Імунна система помилково визначає нешкідливу речовину як загрозу, що спричиняє бурхливу реакцію і появу алергічних симптомів. У такому випадку імунна система стає чутливою до алергену, тобто вона зберігає в пам'яті цей алерген і розпізнає його в майбутньому. Саме тому згодом повторний контакт з таким алергеном може призвести до ще одної алергічної реакції, адже імунна система вже є чутливою до нього.
Правильне харчування малюка з народження забезпечує профілактику виникнення алергії у дитини. Так, грудне молоко характеризується низьким алергічним потенціалом. Воно містить так звані сироваткові білки, які легко засвоюються організмом дитини. Ще однією значною перевагою грудного молока є те, що воно допомагає уникнути виникнення алергії шляхом зменшення чутливості імунної системи дитини. На відміну від білків грудного молока, чужорідні білки (наприклад, білки коров'ячого молока) спричиняють алергічні реакції. Білки коров'ячого молока містять набагато вищу кількість алергенів порівняно з білком грудного молока. Саме тому коров‘яче молоко не слід давати в якості напою протягом першого року життя і, переважно, навіть довше.