М'ясо чи риба

М'ясо чи риба

Вагітність
Стаття
сер. 20, 2024
2хв

Якщо ви з тих людей, що однаково полюбляють їсти і м'ясо, і рибу — за вас можна порадіти! Адже ці продукти багаті на білки і містять величезну кількість корисних речовин; споживання цих продуктів дуже важливе під час вагітності.

А що ж корисніше - риба чи м'ясо?

Білки та амінокислоти. Ці продукти однаково вважаються лідерами за кількістю білків. У м'ясі міститься від 14 до 22% білків (найбільше в курці та кролику, найменше у свинині). А в рибі - від 10 до 23% (в горбуші та тунці - максимум, в мойві та макрурусі - мінімум). За амінокислотним складом риба не поступається м'ясу, більш того, вона містить чималу кількість незамінної амінокислоти - метіонін.

Жири. Кількість ліпідів у м'ясі коливається від 2 до 50%. Наприклад, у яловичій вирізці - близько 3% жиру, а в грудинці - 19%. Риба містить від 4 до 51% жиру.

Найменше жиру в трісці, хеці, навазі, форелі, камбалі та щуці. Найбільше - в лососі, вугрі, палтусі, ставриді. Риба також багата на поліненасичені жирні кислоти, які є необхідними для нормального формування плоду. Втім, за вмістом цих речовин у риби є конкурент серед м'яса - це жирна свинина.

Мінерали. Загальна кількість мінеральних речовин у м'ясі становить всього близько 1%. Найбільше в м'ясі калію: 325 млг - в 100 г яловичини, 364 млг - в 100 г кролика, 200 млг - в 100 г курки.

Чимало в м'ясі і фосфору: в баранині -190 млг, в яловичині - 200 млг. Також в ньому міститься велика кількість магнію і заліза, які добре засвоюються. Більшість з цих речовин також присутні й у рибі. Залізу, щоправда, в рибі зовсім мало, проте є йод, цинк, бром і фтор.

Вітаміни. У м'ясі міститься велика кількість вітамінів групи В. Особливо багато їх в молодій свинині та беконі. Також у м'ясі є вітаміни А (ретинол) і Е. У рибі у великих обсягах знаходяться вітаміни А та Е, а також вітамін D. Найбагатшим джерелом вітаміну А вважається печінка тріски. У ній близько 4,5 млг ретинолу.

Смакові якості. Ці продукти мають чудовий смак, проте риба, на думку дієтологів, занадто швидко набридає.

Засвоюваність. У рибі мало сполучної тканини, тому вона засвоюється швидше і краще, ніж м'ясо.

Порада

Як би ви не любили м'ясо, не забувайте про рибу. 2 рази на тиждень її слід додавати до свого раціону.

І пам'ятайте для гармонійного харчування під час вагітності, слід уникати крайнощів. Меню має бути різноманітним та корисним.

Приєднуйтеся до Клубу

  Приєднуйтеся до Клубу

Ми знаємо, що бути мамою - це не тільки безмежне щастя, а ще й велика відповідальність. Ми допоможемо вам!

Логотип поштової розсилки

Поштова розсилка

Учасники клубу отримують на пошту інформацію про розвиток дитини на всіх етапах.

Логотип безкоштовного тестування

Безкоштовне тестування

Учасники клубу можуть безкоштовно спробувати харчування від Nestle®.

Логотип поради та статті

Поради та статті

Поради від експертів для покращення фізичного стану.